ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Bozkurt İşareti

Türk mitolojisinde ve kültüründe önemli bir yere sahip olan Bozkurt, Türklerin kurtarıcısı, yol göstericisi ve koruyucusu olarak kabul edilir. Bozkurt işaretinin ilk kez kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi olmasa da, bu işaretin kökeni çok eski Türk geleneklerine ve mitolojisine dayanır. Bozkurt, aynı zamanda özgürlüğü, gücü ve cesareti de sembolize eder. Dolayısı ile, tarihsel süreçte bir çok Türk devleti Bozkurt figürünü sıklıkla kullanmıştır. Gelin, bu işareti kullanan Türk devletlerini örnekleyelim.

Göktürkler

Tarihçiler, Bozkurt efsanesinin ve sembolünün köken aldığı ilk Türk devletinin Göktürkler olduğunu söyler. Dolayısı ile, Bozkurt sembolü'nü ilk kez, Göktürk kitabelerinde ve çeşitli taş kabartmalarda görürüz. Bu efsaneye göre, Göktürklerin ataları bir bozkurttan türemiştir. Bozkurt, Göktürk Kağanlığı'nın kurulmasında ve güçlenmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Uygurlar

Uygur hükümdarları, Bozkurt'u devletin koruyucu ruhu olarak görür. Uygur sanat ve mimarisinde de bu verilen değeri görürüz.

Selçuklular

Selçuklu sancaklarında ve resmi sembollerinde Bozkurt figürleri vardır. Bu sembol, Türklerin İslamiyet'i kabul sonrasında da önemini yitirmemiş, aksine daha da güçlü bir simge haline gelmiş.

Osmanlılar

Osmanlı, Bozkurt'u, doğrudan devlet sembolü olarak kullanmasa da, sembol, halk arasında ve bazı askeri birliklerde, özgürlüğü ve bağımsızlığı simgeleyen bir motif olarak kullanılmış.

Türkiye Cumhuriyeti

Bozkurt işareti, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana farklı dönemlerde, farklı bağlamlarda kullanılsa da, özellikle Türk milliyetçiliği ve Turancılık hareketlerinin sembolü olarak öne çıktığını söylemek gerekir. Özellikle, 1970'lerde ve 1980'lerde ki siyasi çatışmalar sırasında, Bozkurt işareti, ülkücü hareketin ve sağcı milliyetçi ideolojinin simgesi haline gelmişti. Öte yandan da, 20. yüzyılın başlarında, işaret, bütün Türk dünyasının birleşmesi ve Turan ülküsünü temsil eden bir sembol olarak kullanıldı.

Günümüzde Bozkurt İşareti

Günümüzde, Bozkurt işareti hala MHP ve Ülkü Ocakları gibi milliyetçi, sağcı gruplar tarafından siyasi bir simge olarak kullanılıyor. Ancak bu sembolü, yalnızca bir siyasi gruba mal etmek, sembolün tarihsel köklerine ve kültürel anlamına büyük haksızlık olur. Bozkurt işareti tarihsel ve kültürel olarak, Türk milliyetçiliğinin ve mitolojisinin bir parçasıdır ve dolayısı ile bu bağlamda faşizm veya ırkçılık anlamı taşımaz.

Gelelim Merih Demiral olayına...

UEFA, Merih Demiral'a gol sevinci ile Bozkurt işareti yaptı gerekçesiyle soruşturma başlattı. Bu soruşturma, Türkiye'de olduğu kadar Avrupa'da da büyük yankı uyandırdı.

Batı basını, Bozkurt işaretinin Türkiye'deki milliyetçi gruplar ve özellikle Ülkü Ocakları ile olan bağlantısını vurgulayarak, Avrupa'da ki faşist ve aşırı milliyetçi gruplarla ilişkilendirdi. Öte yandan, özellikle Almanya Bozkurt işaretini aşırı sağcı bir sembol olarak görüyor. Dolayısı ile, bu sembolün kullanımı hakkında ciddi eleştiriler ve yasaklama girişimleri var. İyi de, aşırı sağın yükseldiği, ırkçı söylemlerin hızla arttığı Avrupa, suç bastırmak için, neden bir günah keçisine ihtiyaç duyuyor? Madem, bir günah keçisine ihtiyaçları var, unutmuşlarsa, hatırlatalım. Buyursunlar, 'seç-beğen-al':

Swastika (Gamalı Haç)

Nazi Almanyası'nın sembolü . Adolf Hitler'in Nazi Partisi tarafından kullanılmış.

Nazi ideolojisini, ırkçılığı ve antisemitizmi temsil eder.

Totenkopf (Ölüm Kafası)

Nazi Almanyası'nın SS birliklerinin sembolüydü. Kafatası ve çapraz kemiklerden oluşur.

Irkçı ve aşırı sağcı gruplar tarafından hala kullanılıyor.

SS Rünleri (İki şimşek işareti)

Nazi Almanyası'nın SS birliklerini temsil eden çift rün harfleri.

Aşırı sağcı ve neo-Nazi gruplar tarafından hala kullanılıyor.

14 ve 88 Rakamları

14 rakamı, beyaz üstünlüğünü savunan David Lane'in "14 Words" (14 Kelime) ifadesine atıfta bulunur.

88 rakamı ise "Heil Hitler" ifadesinin kısaltmasıdır (H harfi alfabenin sekizinci harfidir)

Neo-Nazi ve beyaz üstünlükçü gruplar tarafından hala kullanılıyor.

Kelt Haçı

Orijinal olarak Hristiyanlıkla ilişkilendirilse de, aşırı sağcı gruplar tarafından beyaz ırkın üstünlüğünü temsil etmek için kullanıldı.

Aşırı sağcı gruplar tarafından yaygın olarak kullanılıyor.

İron Cross (Demir Haç)

Alman askeri nişanı olarak kullanılan Demir Haç, Neo-Nazi ve beyaz üstünlükçü gruplar tarafından benimsendi.

Wolfsangel

Nazi Almanyası'nda bazı askeri birimler tarafından kullanılan bir semboldür.

Neo-Nazi gruplar tarafından hala kullanılıyor.

Ez cümle, UEFA'nın bu konuda nasıl bir karar vereceği ve bu kararın spor dünyasında nasıl yankı bulacağı merak konusu olsa da, Bozkurt işareti, Türklerin millî birliğini ve gücünü simgeleyen bir işaret olarak tarih boyunca çeşitli Türk devletleri ve toplulukları tarafından kullanılmıştır ve kullanılmaya devam edecektir.


Yazarın diğer yazıları