ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Yeni bir sen için

Bir süredir insanın anlam arayışı üzerine yazılmış makalelere merak sardım diyebilirim. İnsan ve anlam arayışı, bu iki kelime belki de yeryüzünün varoluşundan itibaren her dönemin insanları tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır. Fakat bugüne geldiğimizde, insanın anlam arayışının öncekiler gibi olduğunu hiç düşünmüyorum. Bugüne kadar aranan anlam farklı şekillerde bize ulaşmış olmasına rağmen, yüzyıllardır hâlâ somut bir sonuca ulaşmamış olması biraz düşündürücü, hayır, ya baya baya düşündürücü. Yaşanılan tüm toplumsal olayların zihnimizde bıraktığı tahribatı anlatmaya gerek yok. Bir tarafta doğal afetler, bir tarafta insan kılığına girmiş İsrail'in katliamları derken, beynimiz son günlerdeki vahşetlerle daha da can çekişiyor. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışırken düşüncelerimizin içinde savrulup duruyoruz. Ben tam bu sırada bir çıkış yolu ararken karşıma yazar Mustafa Acungil çıktı. Yapımcılığını yaptığım Deniz Uğur'la 24 hafta sonu programında tanışma fırsatı buldum kendisiyle. Yayın sonrası kuliste çay içerken yayında bahsettiği konular üzerinden konuşup birkaç soru yöneltip röportaj yapmak istedim köşem için. O da tüm nezaketiyle bana seve seve dedi fakat sizinle birkaç seans gerçekleştirelim diye de büyük incelik gösterdi. Bir yolculuk için sözleştik. Ben ne olacağını bilmeden geçtim efendim telefonun karşısına... Nereden bilecektim ki zihnimi yönlendirme konusunda bu denli güçlü olduğumu... Neler mi geldi başıma, anlatacağım... Ama önce Mustafa Acungil'den bahsetmek istiyorum...

Efendim Mustafa Acungil, ben bir yazarım ve odağım dönüşüm diyor ve ekliyor: "Odağım dönüşüm ve derdim de insanla, insanın dönüşümü, bu dünyadaki geleceğiyle..."

Beş lisans bitiren Acungil, iki yüksek lisans, üç binin üzerinde kitap okumuş, haftada ortalama 3-4 kitap okuyan bir yazar.

20 yıldır Türkiye'nin en önde gelen firmalarının veri yönetimi, iş zekası, makine öğrenmesi, yapay zeka, dijital dönüşüm gibi konulardaki gelişim ve dönüşüm yolculuklarına yön verici katkılarda bulunuyor. Tekil bir alanda derinleşmek yerine çoklu alanlarda çoklu derinlik oluşturup bunların arasındaki bağlamları da kurarak, kolay görülemeyen örüntüleri keşfediyor. Bu örüntüleri kitaplarında sunarak, belirsiz gelecek karşısında çağdışı kalmış araçlar ve bakış açılarıyla çaresiz kalmış insana, bulunduğu dünyayı anlama ve buna uygun gereçler üretme imkanı sunuyor.

Olmak istediğiniz kendinizi keşfetmek için Mustafa Acungil sizlere çevik yaşam metoduna davet ediyor. Nedir bu Çevik Yaşam, kendi kaleminden sizlere aktarıyorum.

Çevik yaşam;

İnsanın fabrika ayarlarına dönmekten başka çaresi yok. Bunun da yolu dönüşümden geçiyor. Yüksek belirsizlik içeren bir dünyada istediğiniz özelliklere sahip bir kişi haline gelmeniz için kendinizi, ortamınızı ve yöntemlerinizi tanıyıp onları istediğiniz yönde dönüştürme bilmeniz gereklidir. Çevik yaşam, bu amaçla kullanabileceğiniz bir yöntemler bütünü ve yaklaşımdır. Çevik yaşam size yaşamınızı değiştirmenin anahtarını sunar.

Kökenlerini yazılım geliştirme ve mühendislik süreçlerinden sosyolojiye, tarihe, psikolojiye; psikoterapi tekniklerinden nörobilime kadar geniş bir alandan derleyen Çevik Yaşam yaklaşımı, kendi yaşamını ve geleceğini yönetmeye istekli her birey tarafından uygulanabilecek basitliktedir. Ama bir o kadar da zordur. Bu kolay teknikler, sizi zorlu bir yolculuğa sokmayacak.

Ben de kendi yolculuğumdaki benle tanışacaktım. Hem de öyle böyle bir tanışma değildi bu. Sohbet eşliğinde geçen görüşmelerde sizlere asla ne yapacağınızı söylemiyor. Ama siz öyle bir aydınlanıyorsunuz ki, verdiği metodlarla baya baya "vay be" diyorsunuz, inanın ben dedim... Tabii ki detaylı anlatmak istemiyorum. Size ayna tutuyor bir nevi. Öyle bir ayna ki tüm benliğinizin en ince zerresine kadar kendinizi görüp bir de kendi zihninizin hiç fark etmediği ama çok tanıdık bir sizle karşılaşıyorsunuz. Bu denli karmaşa içinde düşüncelerimin ihtiyacı olan şey sadece durup kendi aralarında konuşmalarıymış. Biraz durmak, hayatınızı planladığınızı düşünürken planların içindeki sizi nasıl halı altına süpürdüğünüzü üstelik bunu kendi ellerinizle yaptığınızı görüyorsunuz. Bir süre şaka değil, kendinize de kızabilirsiniz. Ben kızdım ama şimdi merak etmeyin, benle barıştık.Tüm düşüncelerimi aldım karşıma, şimdi hepimiz oturup birlikte biz olarak kararlar veriyoruz.

Kendinizi keşfetmek, daha bilinçli bir kendiniz için Mustafa Bey'e bir kulak verin derim. Bazen yolculuklarda iyi bir rehbere ihtiyaç duyuyorsunuz. Neden yapamıyorum ikliminden nasıl yaparım iklimine geçmek için doğru adresiniz olduğundan hiç şüpheniz olmasın. Bence şu ara en çok buna ihtiyacımız var.


Yazarın diğer yazıları