Unutmadık!
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve o dönem "asrın felaketi" olarak tanımlanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi 25 yılı geride bıraktı.
Ben o zaman Bursa Erikli Mahallesi'nde oturuyordum. O geceyi birçok insan gibi ben de an ve an hatırlıyorum. 12 yaşındaydım. İki katlı bir evin giriş katında yaşıyorduk. Gece depremi fark etmemiştim, annem beni uyandırdığında karanlık ve herkes sokakta, çocuk aklımla uykulu olanı biteni anlamaya çalışıyordum. Herkes telaşlı, birilerini aramaya çalışıyor, konuşmayan, haber alamayan insanlardaki panik beni de korkutuyordu. Çocuk aklı işte, etkisini sonradan anlayacaktım. Bizim orada hiçbir yer yıkılmamıştı ama büyüklerin yüzündeki endişe, korku, keder bizi çocukları da sus pus etmişti. Kimse soru sormuyordu. Evlere girememiştik. Yan tarafımız boş bir arazi idi. Tüm mahalleli yataklarını çıkarıp araziye yerleştirmişti. Rahmetli babaannem de o sıralar bizimle kalıyordu. Sadece oturup bir köşede tesbih çekiyor, ara ara ağlıyordu. Sonra büyükler kendi aralarında konuşurken ''yerlebiroldu'' kelimesini duydum ve o kelimeyi hiç unutmuyorum. Beni ilk defa duyduğum bir kelime neden bu denli etkiledi o anda bilmesem de sonrasında elbette ki anlamıştım. Üç gece sokakta kalmıştık. Ve tüm mahalle sadece dua ediyordu. Birileri kurtarılınca ağlamaklı gelen ''o çok şükür Allahım'' sesleri 25 yıl sonra bile tüylerimi ürpertiyor. 17 Ağustos hafızlarımızdan asla silinmeyecek bir gün. Gencinden yaşlısına herkesin hafızasında derin iz bırakan o gün, rahmetli olan insanımıza rahmet, ailelerine sabırlar dilerim. Böylesine felaketlerden Rabbim ülkemizi korusun, kollasın. Ve bir daha ne 17 Ağustos ne 6 Şubat gibi felaketler yaşatmasın.
SESİMİ DUYAN VAR MI?
Tüm Türkiye'nin hafızasından asla silinmeyecek umut çağrısı. Hala çoğu yüreklerde bu ses. Üzerinden 25 yıl geçse de bu cümleyi duyduğunuzda kalbinizin sızladığından eminim. En zor anda tek bir kelime, bir cümle ile ya sesimi biri duyarsa diye çaresizlik içinde bir umut seslenmek. Asla ve asla unutulmayacak.
03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu. Meclis Araştırma Komisyonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.