ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Harbi Derbiydi

Futbol dostluktur, futbol kardeşliktir.

Çocukluğumuzdan bugüne taraftar olmanın güzelliklerini hatırlıyorum. Mahalle maçları ile başlayan bu serüven hep eğlenceliydi. Tezahürat etmenin güzelliklerini düşünün, ne muhteşem bir şey değil mi? Renklere gönül vermek özel bir hobi. Sarı-kırmızı renlerin sevdalısı biri olarak hayatım boyunca en çok derbi maçları izlemeyi sevmişimdir. Heyecanı yüksek, eğlencesi bol ve haliyle biraz da gerilim. Derbiler öncesi mahallede hazırlıklar yapılırdı, sormayın gitsin! Yüzler boyanırdı, formalar giyilirdi, yiyecekler hazırlanırdı. Aman Allahım, ne büyük bir heyecan! Günler öncesinden o günün planını yapmaya başlardık. Tüm gün dilimizde marşlar, saate bakardık. Atışırdık akşam, "Sizi o sahada gömeceğiz, gömeceğiz!" diye. Yan yana dizilirdi formalar; sarı kırmızı, siyah beyaz, sarı lacivert, bordo mavi... Gol sevinci ile rahatça sevinirdi herkes, hop oturup hop kalkar, üzülende kolları bağlar ya da sinirden tırnak yerdi. Günün sonunda herkes evine dostça dağılırdı. Maç sonrası haberlerde olaylar duymaya başladık; ara ara olurdu evet stadyumlarda ama artık spora yakışmayan haberleri daha fazla duyar olmuştuk. Öyle ki ölümler bile oluyordu.

Ve Kaçınılmaz Yasak

"Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin, 2011-2012 sezonunda birbirleriyle yapacakları tüm müsabakalarda, deplasman takım taraftarları alınmayacak. Dört kulübün de 'misafir seyirci alınmaması' kararı ile ilgili mutabakat içinde olduğu, Kulüpler Birliği Vakfı tarafından Türkiye Futbol Federasyonu'na iletildi. Kulüpler tarafından alınan bu kararı kamuoyu ile paylaşırız." Bu açıklamayla Futbol adına sıkıcı günler başlamıştı. Artık hiçbir derbi eskisi gibi heyecanlı değildi. Bir sezon diye beklerken bu yıllarca sürdü. 20 Kasım 2011'de Beşiktaş-Galatasaray derbisi ile başlayan yasak, 24 Eylül 2016'da bu iki takım arasında oynanacak karşılaşma ile nihayet sona erdi.

Geçenlerde Galatasaray-Fenerbahçe derbisini evde oturup izledim. Yıllardır bu kadar heyecanlı bir derbi izlememiştim. Maç izlerken inanın Galatasaraylı olarak skora sevindim elbette ama beni asıl mutlu eden şey izlediğim muhteşem yüksek tempodaki futboldu. Ne kadar özlemişim böylesine tempolu bir derbi izlemeyi. Gerilmekten o kadar çok sıkılmıştım ki. Spora yakışan güzellikteydi. Teşekkürler Galatasaray, teşekkürler Fenerbahçe. Daha nicelerine.


Yazarın diğer yazıları