ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


AŞK BİTTİ YAPI PAYDOS

Aşk değildir, harçtır o. Harç bitti yapı paydos derler. Ama harcın aşksa... İş daha zor daha karmaşık demektir.

Sosyolog Doç Dr. Fatmanur Altun bu isimle bir kitap yazdı. Tanıtımına da katıldım, haftasına 24'te Pazar akşamları buluşma durağımız 24 Portre'ye de davet ettim. Söyleştik. Elli dakika konuştuk, ama demir leblebi dertlerin eşiğinden atlamaya bile yetmiyor bu zaman.

"Medeniyetimizin yapı taşı aşktır ve aşksız kaldıkça gerek birbirimizle gerek eşya ile ilişkilerimiz bozulmaktadır" diyor Altun.

"Bu ilişkileri ayakta tutan temel ölçü kaybolduktan sonra gün yüzüne çıkan "sorunlar" ise aslında birer semptomdan ibarettir"

Daha ilk cümleleri konuşmak için bile kullandığı kelimelerle kavramlarla ilgili tartışma başlatmak gerekiyor. Çünkü aşk dediğinde Altun'un kast ettiği ile bugün gündelik kullanımdaki arasında fark olduğunu hesaba katmak gerek. Doğudan kaynayan suyun teklifi olan aşk ile batıdan doğup kapitalizmle beynelmilelleşen, kimseye yön yurt bırakmayan "pazarlamacı" aşk elbette bir değil.

Dört bölümde anlatıyor derdini ve tasavvurunu yazar;

-Fert

-Kadın-erkek

-Aile

-Yaşam kültürü

Her ana başlığın altındaki alt katmanlarda gündelik ilişki çeşit ve biçimlerimizden, yüksek ideallere yaslanmış hedeflere kadar bugünün insanının derdi, arayışı ve hayatı var.

Dili akıcı ama "hop yuttum gitti" diyemiyorsunuz. Sayfa sayfa, paragraf paragraf, bazen kelime kelime durmak, bazen baştan almak icap ediyor. Çünkü tü-kaka edip bunlar bize ters dediğimiz ne varsa, yitirdiğimiz anlayış ve alışkanlıkların yerini doldurmuş durumda. Ve dürüstçe yüzleşmek, hem kafa hem yürek istiyor.

Bugün eleştirdiğimiz pek çok şeyi anlayış ve hayat tarzı olarak satın aldık uzun zaman önce. Kademeli ama giderek hızlanan biçimde içine yerleştik, içimize yerleşti. Dönsen dönülmüyor, kalsan kalınmıyor. Orada bir yerlerde bedenimize ve ruhumuza uygun olduğunu düşündüğümüz kalıp da dar geliyor. Mevcut da sancılı ve azaltarak tüketiyor.

Ne yapacağız? Sosyoloji bilimi aslında gözler, veri toplar, analiz eder. hap çözümü yoktur, resmi gösterir çoğunlukla. Ama bilim sahasının nesnelliği, ampirizmi yanında sosyoloji bilimi yapan kişinin "insan" kimliği derdi teşhis kadar derman arayışını, önermelerini de beraberinde getiriyor.

Dç. Dr. Fatmanur Altun'un "Aşk Bitti Yapı Paydos"u, bir sosyologun güncel çalışması olduğu kadar, bir insanın, eşin, annenin bütün insanlığa dair endişelerini ve çözüm önerilerini kaydettiği bir kitap.

Kimilerinin ezberini, kimilerinin rahatını bozabilecek potansiyeli var. Ben bundan heyecan da duyuyorum aslına bakarsanız. Kafayı nadasa bırakmadan kendi derdine kendi çözümünü bulabilmek için cesur olmak da lazım. Ne de olsa "akıl" sahiplerine teklif olan dinimiz var.

Hepimize kolay gelsin.


Yazarın diğer yazıları