ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Yeni pandemi sosyal medya bağımlılığı

Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 65'i sosyal medya kullanıyor. .En fazla kullanılan platformlar Facebook, Youtube ve Instagram. Türkiye'de sosyal medya kullanımına gelecek olursak bir kişi günde ortalama 3 saatini sosyal medya mecralarında harcıyor.

Tehlike öyle boyutlardaki uzmanlar literatüre sosyal medya kullanımı kaynaklı bazı yeni hastalıklar bile eklediler. Cheesepodding, photolurking, ego sörfü, Facebook depresyonu, Youtube narsizmi, borderline selfitis, fantom titreşim sendromu. Depresif belirtiler ve anksiyete de semptomlar arasında. Kontrolsüz sosyal medya kullanımı en çok 13-18 yaş arasında yaygın. Kişilerin yalnız kalma dürtülerini tetikleyen hatta beslenme alışkanlıklarını bile değiştiren sosyal medya bağımlılığını bir tür uyuşturucu gibi değerlendiren uzman görüşleri de mevcut.

Siber zorbalık ve intihar ilişkisi

Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre intihar edenlerin yarısının sosyal medya bağımlısı olduğu tespit edilmiş. Siber zorbalığa maruz kalan grupların intihara daha meyilli oldukları sonucuna varılmış. Yani sosyal medyadan birileri hakkında yapılan yorumların ve eleştirilerin sonucu sandığınız kadar etkisiz değil. Zorbalık yüz yüze yapıldığı gibi sosyal medyadan da anonim olarak yapılmakta. Eleştirilerin dozu yok herkesin bir fikri var ve empatiden uzak bir dünya da boş kaleye gol atıyorlar.

Sosyal medya diyeti

Artık bunun bir hastalık olduğunu kabul ettiysek şimdi arkamıza yaslanıp çözümüne bakalım. "How to break up with your phone" kitabının yazarı Catherine Price "alışkanlıklarınızı düşününün ve sosyal medya sizi nasıl hissettiriyor, hayatınızı nasıl etkiliyor bunu değerlendirin" diyor. Öncelikle yapabiliyorsanız telefonunuzdan uygulamalarınızı silin evet yanlış duymadınız silin ve bakın bakalım geri yüklemeden ne kadar dayanıyorsunuz. Eğer 12 saat yoksunluk hissetmezsiniz neredeyse işin yüzde ellisini halletiniz demektir. Yok ben silemem diyenlerdenseniz günlük küçük sınırlar koyun eminim işe yarayacaktır. 15 ile 30 dakika bu iş için kafi olacaktır. Yatmadan 2 saat önce tüm digital bağınızı kopartın. Nasıl sağlıklı uyuduğunuzu görünce her gün yapmak isteyeceksiniz. Açık havada bol vakit geçirin ama bu sefer telefonunuzu yanınıza almayın. Kitap okuyun bu sürede telefonu kapatın, aile ve arkadaşlarınızla telefon molası verin ve en önemlisi o yitik 3 saati sevdiğiniz her şeye temas ederek yaşayın. Hayat değerli, siz değerlisiniz saatlerinizi bu kadar ucuza satmayın, çekin fişi rahatlayın.


Yazarın diğer yazıları