Güçlü aile, güçlü toplum
2025'in "Aile Yılı" ilan edilmesi, Türkiye'de ailenin korunması, güçlendirilmesi ve aile değerlerinin ön plana çıkarılması amacıyla alınan bir karardır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ailenin toplumsal yapının temel taşı olduğunu sık sık vurgulamakta ve toplumun huzuru, refahı ve devamlılığı için güçlü aile bağlarının önemine dikkat çekmektedir. Bu kapsamda 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesi, bu konudaki farkındalığı artırmak ve aile kurumuna yönelik tehditlerle mücadele etmek için atılmış bir adımdır. Aile Yılı'nın ilan edilmesinin birtakım gereklilikleri hasıl olmuş olmalı ki kendimce birkaç tanesinden bahsedeceğim.
Küreselleşme, bireyselleşme ve dijitalleşme çağında aile kurumunun değer kaybetmesi ve çözülmeye başlaması, birçok toplumsal sorunun temelinde yer almaktadır. Aile değerlerinin korunması bu değerlerin yeniden canlandırılması en temel gerekliliklerden bir tanesidir. Sağlıklı bir toplumun temelinin, sağlam bir aile yapısına dayandığına inanılmaktadır. Ailelerin eğitim, ahlak, sevgi ve dayanışma gibi konularda çocuklarıyla daha fazla ilgilenmesi teşvik edilmelidir.
Malumunuz 2024 yılı sonunda açıklanan boşanma oranlarının artışı, evlilik yaşının yükselmesi ve aile içi şiddet gibi sorunlar, aile kurumuna yönelik tehditler arasında sayılmaktadır. Bu tür sorunlarla daha etkin mücadele edilmesi hedefleniyor.
Nitekim Türk kültüründe aile, toplumun temel yapı taşı ve manevi değerlerin nesilden nesile aktarıldığı bir kurumdur. Aile, Türk milletinin tarih boyunca önem verdiği, bireyleri bir arada tutan ve dayanışmayı güçlendiren en önemli toplumsal unsurdur. Türk kültüründe aile; sevgi, saygı, sadakat, bağlılık ve fedakarlık gibi değerler üzerine inşa edilmiştir.
Batının tam aksine, Türk toplumunda aile bireyin ilk eğitim aldığı, kültürel ve ahlaki değerlerin öğrenildiği bir okuldur. Çocuklar, aile içinde büyürken milli ve manevi değerleri öğrenir. Zor zamanlarda aile bireyleri birbirine destek olur ve sorunları birlikte çözer, dayanışma ve yardımlaşma önemlidir. Din, gelenek ve görenekler güçlü bir yer tutar. Aile içinde sevgi, saygı ve hoşgörü gibi manevi değerler ön plandadır, büyüklere saygı esastır. Aile büyükleri, ailenin rehberi ve manevi lideri kabul edilir. Onların tecrübelerine ve sözlerine büyük değer verilir.
Kadın "evin direği", erkek ise "aile reisidir."
Türk kültüründe aile, milletin küçük bir modelidir. Aile bağları ne kadar güçlü olursa, toplum da o kadar sağlam olur. Bu nedenle aile, Türk milletinin birlik ve beraberliğini simgeler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı'nda yapılacak sürpriz açıklamaları olacağını geçen günlerde haber aldık. Dilerim muhafazakar ve aile odaklı bir toplumsal yapının güçlendirilmesine yönelik Türkiye'nin aile yapısını tehdit eden sorunlarla mücadele etmek üzere atılan adımları ve alınan kararları halkımız ve her şeyi bilen bazı kesimler doğru anlarlar.