ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Yapay zeka memleketin neresi?

Son zamanlarda sürekli duyduğum bir platform var. Özellikle öğretmenler bu durumdan çok şikayetçi iken öğrenciler için bulunmaz nimet durumuna gelmiş bir uygulama. Şuan Türkiye'de kullanılan hali aslında demo kıvamında.Denedim ve baktım yapay zeka ne kadar yapay, ne kadar doğal ve doğru.

Chat GPT denilen uygulamayı indirdim. Kullanımı gayet kolay tabi şimdilik çünkü yapay zeka dipsiz kuyu. Arama satırı çıkıyor karşınıza ve oraya yazıyorsunuz kelimeleri. Merak var serde malum gazetecilik, akrep burcu şüpheciliği derken kendimi " Filistin'de soykırım,Filisitin'de soykırım var mı?,Filistin kimin?"sorularını sorarken okuduklarım hayret vericiydi.

Aldığım cevaplar özetle şöyle "Filistin'de soykırım yok,Filistin İsraili'in,Filistin yönetimi kısmen belli bölgelerde yaşar ve hatta Filistin toprakları üzerinde egemenlik hem tarih hem de siyasi anlamda çok karmaşık ve boyutlu bir meseledir" cevaplarıyla karşılaştım.

Yani diyor ki yapay zeka ;

"Filistin'de yaşanan olaylar ve çatışmalar hakkında "soykırım" terimi kullanımı oldukça tartışmalıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar uzun süredir devam etmekte olup, bu çatışmaların tarihi ve siyasi birçok boyutu vardır.

Soykırım, genellikle bir grup insanın etnik, dini veya ulusal kimliği nedeniyle sistematik olarak yok edilmesi anlamına gelir ve bu terim Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'nde tanımlanmıştır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar genellikle askeri ve siyasi nedenlere dayanmaktadır, ancak bazı kişiler bu çatışmaların sonuçlarını ve Filistinlilere yönelik muameleleri soykırım olarak nitelendirebilmektedir.Daha fazla bilgi edinmek için insan örgütleri raporlarına,bağımsız araştırma raporlarına ve uluslararası medya kuruluşlarının haberlerini takip etmek faydalı olabilir"

Kim ki bu yapay zeka?

Chat GPT isimli yapay zeka programının sahibi Sam Altman.40 yaşında dünya zenginleri arasında hatırı sayılır miktarda parası var.Amerika'lı diye bildiğimiz bu kişi aslen Yahudi bir ailenin bireyi. Ailesi ise orta halli diye adlandırabileceğimiz kıvamda. Daha önce yaptığı bir açıklamada teknoloji endüstrisinde Müslüman ve Arap meslektaşları çok fazla olduğundan Filistin ile ilgili açıklama yapmaktan da korktuğunu söylemişti. Şimdi yapay zekanın verdiği cevaplara bir de böyle bakın istedim.


Yazarın diğer yazıları