ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Türk ve Türkiyeli kavramları üzerine

Türk kimdir,kime denir? Önce kelime anlamıyla başlayacağım. Türk adı ilk kez Gök Türk dönemine ait yazılı belgelerde ortaya çıkmakta ve Türük haline de rastlanılmaktadır. Bu ad sonra tek heceli hale dönüşerek, Türk halini almıştır. Türk adı başlangıçta tekil ve çoğul olarak kullanılmıştır. Anlam bakımından "sağlam", "güçlü", "kuvvetli" gibi bir karşılıklarının olduğu kabul edilmektedir. Türk adı günümüzde de şahıs adı olarak kullanıldığı gibi, millet adı olarak da kullanılmaktadır.

Cumhuriyet'in ilanından önce de pek çok kaynakta görüleceği üzere Osmanlı'ya, hatta Anadolu'ya Türkiye denilmekteydi. Her tebaadan yaşayan insanları ve topraklarımızın genişliğini düşündüğümüzde özellikle cumhuriyetin ilanından sonra kapsayıcı bir Türkiye tanımı gerekliliği ortaya çıkmıştır.

1924 Anayasası bu konuda "Türk ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın vatandaşlık itibariyle (Türk) ıtlak olunur." diyor. 1961 Anayasasında ise "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür." ifadesi yer alır. 1982 Anayasası'nın 66. Maddesi de : "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür." demektedir. Bu anayasal metinlerde geçen "Türk" kimliği yeteri kadar kapsayıcı olup bu ifade belirli bir ırk veya etnik kökeni gösterme amacı taşımamaktadır. Buna rağmen zihin altyapılarından birleştirmeyi değil ayrıştırmayı amaç edinen eğreti sosyolog ve sözde düşünürler ortaya bir "Türkiyelilik" kavramı atmışlardır. Öyle ki bu kavramın ne dilimizde ne başka dillerde karşılığı yoktur.

Türkiyeli ne demek?

Prof. Ortaylı'ya göre "Türkiye ismini verenler İtalyanlar. Bu benin icadım, benim yorumum değil. İtalyanlar, Cenovalılar ve Venedikliler tarafından verilmiştir. Çünkü bu adamlar coğrafya bilirler. Etrafı kollarlar. Bir kavramın saçmalığını anlamak için yapacağınız ilk şey onu ilk evvela tercüme etmektir. Türkiyeli gibi bir kavram başka dillere çevrilir mi? Çevrilir dediğin zaman ne kadar gülünç olur ona bakacaksın. İkincisi dünyada Türkiyeli olmayıp da Türk olan vardır. Türkiye bunun coğrafyasıdır. "

Hangi kimlikle doğarsan o mirasa sahip olur yaşar, büyür ve ölürsün. Dolayısıyla geçmişten beri Türkiye topraklarında doğup büyüyüp yaşayan ve her nerede olursa olsun doğumundan itibaren bu kültürü yaşatan herkes kökenine bakılmaksızın "Türk" tür. Zira Mustafa Kemal Atatürk "Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir." demiştir.

Sosyal medya da son dönemde tekrar servis edilen bu tartışma aslında bu yapay kavramı (Türkiyelilik) savunanların anlattığı gibi; basit bir dil bilgisi oyunu değil sonrasında uluslararası hukuk temelli gerçekleştirilmek istenen özerklik tiyatrosunun açılış sahnesidir. Bu yüzden toplum olarak uyanık olup bu uydurma kavramı masumlaştırmaya çalışan karanlık zihinlerin değil kutsal vatan davasına sahip çıkanların yanında olmamız gerekir. Bu kutsal davanın 3 sac ayağı ise merhum Alparslan Türkeş'in dediği üzere "Türk milletinin birliği, vatan topraklarının bütünlüğü ve yegane Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşatılmasıdır."

Türk yerine Türkiyeli diyenler kimler?

PKK yıllardır düzenli olarak servis ettiği yayınlarında Türkiyeli ibaresini kullanıyor. Burada amaç Türkiye'de yaşayan yabancılar mı? Hiç sanmam. Bakın bizim anayasal düzenimiz kimseyi ötekileştirmez, bölmez, birleştirir. İçimizde nifak tohumları eken habisler her dönemde var olmuştur. Fakat toplumun sinir uçlarıyla çok fazla oynanması ortaya vahim sonuçlar çıkarabilir. Bu yüzden bu bölücü propaganda ve ayrıştırıcı dile toplumun hiçbir ferdi tarafından prim verilmemesi gerekir.

Türkiyeli değiliz,Türk'üz!


Yazarın diğer yazıları