ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Tek kişilik dev kadro Rashida Tlaip

ABD kongresinde ayakta alkışlanan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun konuşmasını, tek bir kişi evet yanlış okumadınız tek bir kişi protesto etti. Filistin kökenli temsilciler meclisi üyesi Rashida Tlaip.

Netanyahu konuşurken "savaş suçlusu ve soykırım suçlusu" yazılı dövizler elinde Filistin rozeti yakasında yerinden bile kalkmadan tüm dünyaya mesajını açıkça verdi.

Şimdi gelin bu cesur kadını yani Rashida Tlaip'i tanıyalım. Kimdir Rashida Tlaip?

Rashida Tlaib,1976 yılında Filistinli bir anne babanın 14 çocuğundan en büyüğü olarak Detroit'te doğdu. Fabrika işçisi bir babanın kızı olan Tlaip'in ailesi Batı Şeria'dan ABD'ye göç etmiş. Tlaip, 2004 yılında hukuk fakültesinden mezun oldu ve avukat olarak kariyerine başladı. 2008 yılında Michigan Eyalet Temsilciler Meclisine seçilerek siyasete adım attı. Burada üç dönem görev yaptı ve eyalet politikalarında etkin rol oynadı. 2018 yılında Michigan'ın 13.kongre bölgesinden ABD Temsilciler Meclisine seçildi, 2019 yılında göreve başladı. Bu onu kongredeki ilk Fillistin kökenli ve Müslüman kadınlardan biri olarak siyasi arenaya sokmuştu. Tlaip kadın hakları, sosyal adalet, ekonomik eşitlik ve çevre koruma gibi ilerici politikalarıyla tanınan bir siyasi figür haline geldi. Ayrıca Medicare For All ve Yeşil Yeni Anlaşma gibi büyük reformaları da desteklemektedir. Tlaip güçlü bir aktivist olarak düşük gelirli aileler, göçmenler ve azınlık toplulukları için çalışmalar yapmaktadır. Kongredeki hizmeti sırasında,ç eşitli komitelerde görev almış ve bir çok yasa tasarısına destek vermiştir. Özellikle yolsuzlukla mücadele ve hükümet şeffaflığı konularında aktif rol oynamıştır. Tlaip'in siyasi kariyeri ve aktivizmi onun sadece Michigan'da değil tüm ABD'de tanınan bir figür haline getirmiştir. Büyükannesi ve akrabaları hala İsrail işgalindeki Batı Şeria'da yaşıyor.

İsrail hükümetine yönelik eleştirileri ve Filistin halkının haklarını savunan duruşuyla tanınan bu cesur kadın son olarak Netanyahu'nun yalanlarına karşı parlamentoda kendine yakışanı yapıp omurgalı bir duruş sergileşmiştir. Rashida'nın İsrail'e girişi de uzun süre önce yasaklanmıştır.

Müslümanların dışlanmak istediği zulmün kol gezdiği bu acımasız dünyada mazlumun yanında olmaktan korkmayan cesur yürekler asla bitmeyecektir.


Yazarın diğer yazıları