ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Roblox çocuk oyuncağı değil, mesele ciddi

Günümüz çocukları, dijital çağın sunduğu olanaklar ve sınırsız eğlence seçenekleriyle büyüyor. Bilgisayar oyunları, tabletler ve akıllı telefonlar, onların hayatında önemli bir yer tutuyor. Ancak, bu teknolojik araçlar çocukların hayatını zenginleştirmekten çok, onların gerçek çocukluk deneyimlerini ellerinden alıyor. Eskiden çocukların sokaklarda, parklarda özgürce koşup oynadıkları mutlu günler yerini, ekran başında geçirilen yalnız ve mutsuz anılara bırakmış durumda. Dijital çağın hızla gelişmesiyle birlikte, çocuklarımızın hayatına giren bilgisayar oyunları, eğlence ve öğrenme aracı olmasının yanı sıra bazı tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor. Özellikle şiddet içerikli oyunlar, istismar ve tehdit gibi unsurların yer aldığı oyunlar, çocukların psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle ailelerin bu konudaki bilinç düzeylerini artırmaları ve gerekli önlemleri almaları son derece önemlidir.

Geçtiğimiz günlerde devlet tarafından alınan bu önlemlerden birine şahit olduk. 30,9 milyon aktif kullanıcısı olan Roblox isimli oyuna erişim yasağı getirildi. Roblox, dünya genelinde milyonlarca çocuğun oynadığı popüler bir oyun platformudur. Ancak, bazı riskler nedeniyle çocuklar için fazlasıyla tehlikeli. Konuya dair bazı detaylar dikkatimi çekti. Şimdi sizlerle bunları paylaşacağım.

Roblox, açık bir platform olduğundan, kötü niyetli kişilerin çocuklarla iletişime geçmesine olanak tanımaktadır. Bu kişilerin, çocukları kolaylıkla manipüle edebilme veya onlardan kişisel bilgi edinme riski barındırmaktadır. Her ne kadar Roblox'un topluluk kuralları ve denetimleri olsa da, bazen uygunsuz oyunlar veya içerikler platforma sızabilmektedir. Çocuklar bu tür içeriklere maruz kalmakta ve bu durum ciddi etkilere yol açmaktadır. Oyun, diğer oyuncularla etkileşime girilen bir platform ve siber zorbalık riski oldukça yüksek orandadır. Oyun içinde gerçek para ile yapılan alışverişler, çocukların dikkatsizce harcama yapmasına neden olmaktadır. Hatta konuyla ilgili çocukların forum sayfaları bile var. Çocuklar, farkında olmadan ailelerinin kredi kartlarını kullanmış ciddi maddi zararlara yol açmışlardır.

Ayrıca sosyal medya da izlediğim Roblox eylemi yapan hatta sinir krizine giren çocukları gördüğümde tehlikenin boyutu beni daha da korkuttu. Roblox, sürekli olarak yeni içerikler ve oyunlar sunduğundan, çocuklar için bağımlılık yapıcı nitelikte. Oyunlarda gezindiğinizde ise aleni bir şekilde LGBT propagandası ile karşılaşıyorsunuz. Çok sayıda tehlikeli eylem bu oyunda normalleştirilmiş; taciz, tecavüz, cinsiyet değiştirme, hırsızlık ve şiddet.

Bilgisayar oyunları ve dijital dünyanın sunduğu olanaklar, çocukların hayal gücünü geliştirebilir ve onları eğlendirebilir. Ancak, bu olanaklar çocukların gerçek dünyadaki deneyimlerinin yerine geçmemeli. Eskiden sokaklarda yaşanan mutlu anılar, çocukların sağlıklı ve dengeli bir şekilde büyümesine yardımcı oluyordu. Günümüz çocuklarının da bu tür anılara sahip olabilmesi için ailelerin ve toplumun daha bilinçli hareket etmesi gerekiyor. Çocuklarımıza gerçek çocukluk deneyimlerini sunmak, onları daha mutlu ve sağlıklı bireyler olarak yetiştirmemizin anahtarıdır.

Gelin hepimiz sokağın yetiştirdiği nesiller olarak evlatların elinden tutalım koşup oynayarak, toprakla, doğayla iç içe olmalarını sağlayalım. Çocuklar dört duvar arasında ekranlara hapsolmuş durumda. Asıl en büyük kapatmayı ebeveynler sizler, bizler yapmış oluyoruz çocuklarımıza. Sanal dünyaların getirdiği geçici mutluluklarla yetinmek zorunda bırakmayın evlatları. Gelin sokaklarla tanış olalım. Asıl çocuklarımızı tabletlerden aldıkları müebbet cezadan beraat ettirelim ve çocuklarımızın sosyal, spor becerilerini geliştirebilecekleri alanlara yönlendirelim.


Yazarın diğer yazıları