ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Kıbrıs Barış Harekatı


1931'den itibaren Kıbrıslı Rumlar Kıbrıs'ta Yunanistan ile birleştirerek Elen adası yapmak istiyorlardı. Amaçları ENOSİS kampanyasına katkı sağlamaktı. BM'ye yaptıkları girişimleri başarısız olan Rumlar adaya gelen Albay Grivas öncülüğünde EOKA terör örgütünü kurmuş ve uzun yıllar adada sistematik bir katliam yapmıştır. Şiddet eylemlerinden sonra Türkler köylerini terk etmek zorunda kalmışlardır.

Harekata neden gerek duyulmuştu?

Harekatın amacı Türklerin Kıbrıs'ta uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak ve adadaki Türklerin varlığını güvence altına almaktı. Rumlar Kıbrıs'taki Türkleri yok edip adanın tamamını Yunanistan'a bağlamanın peşindeydi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 20 Temmuz 1974'te Lefkoşa, Hamitköy, Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine havadan indirme yapmasıyla harekatın birinci kısmı başlamış oldu.

Cenevre Antlaşması

25-30 Temmuz 1974 tarihleri arasında garantör devletler Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan'ın dışişleri bakanları aracılığı ile Kıbrıs harekatı ve Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelerde bulundu bir anlaşmaya varmak üzere Cenevre Anlaşmasının birinci aşamasında bir araya geldiler. Buradan bir sonuç çıkmayınca ikinci defa 8 Ağustos'ta bir araya gelindi buradan da bir sonuç çıkmaması neticesinde Türklerin uğradığı zulme bir son vermek için 14 Ağustos'ta harekatın ikinci kısmı başladı ve 16 Ağustos'ta ateşkes ilan edildi.

Kıbrıs Barış Harekatı, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın en hafif tabirle 'çirkin' ifadelerinde ki gibi bir işgal harekatı değil aksine adada her türlü barbarlığa maruz kalan Kıbrıslı Türklerin bir soykırım planından kıl payı kurtarıldığı onurlu ve zalime haddini bildiren bir barış operasyonudur.


Yazarın diğer yazıları