ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


İsmail Haniye kimdir, neden hedefti?

Hamas lideri İsmail Haniye, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için İran'ın başkenti Tahran'a ziyarette bulunmuştu. İsmail Haniye'ye kaldığı konutta saldırı gerçekleştirildi. Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu şehit oldu. Saldırıda, Haniye'nin bir koruması da hayatını kaybetti.

Peki kaybı bütün İslam alemini yasa İsmail Haniye kimdi?

62 yaşında hayatını kaybeden Haniye, 1962 yılında Filistin'deki mülteci kamplarından birinde doğdu.

Gazze İslam üniversitesinde Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında İslami harekete katıldı ve "Filistin davası" için gönüllü oldu.

İsrail, Haniye'ye 1989 yılındaki ilk Filistin ayaklanması sırasında üç yıl hapis cezası verdi. 1992 yılında hapisten çıkan Haniye ve beraberindeki 400 kişi İsrail ile Lübnan arasındaki topraklara sürüldü. 1997 yılında Hamas'ın kurucu lideri Şeyh Ahmed Yasin'in özel sekreteri oldu ve Hamas'ta pozisyonu güçlendi. Haniye 2006 yılında, Hamas'ın seçim zaferi sonrasında, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa getirildi. Ancak bir yıl sonra, El Fetih ile Hamas arasında Gazze'de yaşanan ayrılıklar söz konusu oldu. Gazze şeridi ve Batı Şeria arasında çıkan bu ikilemde Haniye Gazze'de Hamas hükümetinin liderliğini sürdürdü. Haniye evli ve on üç çocuğu olan bir liderdi.

İSRAİL'İN SUİKAST POLİTİKASI

İsrail, Hamas ve diğer Filistinli direniş gruplarının liderlerine yönelik suikast politikalarını uzun süredir uygulamaktadır. Hatta bilindiği üzere liderler ile birlikte mazlum halka da yıllardır eziyet çekmekte üzerlerine bomba yağdırmaya devam etmekte. Bu politikalar, liderlerin yapısını zayıflatmayı ve direniş hareketlerini durdurmayı amaçlamaktadır. İsrail, öncesinde ise Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin ve üst düzey liderlerinden Abdulaziz Rantisi gibi figürleri suikastlarla hedef almıştır.

DAHA ÖNCE DÜZENLENEN SUİKASTLER

İsrail, yıllar boyunca çeşitli Filistinli liderlere suikast düzenlemiştir. Bu suikastlar genellikle Hamas, İslami Cihad ve diğer direniş gruplarının üst düzey liderlerini hedef almıştır. İşte İsrail'in suikast düzenlediği bazı Hamas liderleri

Şeyh Ahmed Yasin (22 Mart 2004): Hamas'ın kurucusu olan Şeyh Ahmed Yasin, İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısıyla öldürüldü. Yasin, Gazze Şeridi'nde bir camiden çıkarken helikopterden atılan füzelerle hedef alındı.

Abdulaziz Rantisi (17 Nisan 2004): Yasin'in ölümünden kısa bir süre sonra, Hamas'ın yeni lideri olan Abdulaziz Rantisi, İsrail'in hava saldırısında öldürüldü. Rantisi, Gazze Şeridi'nde seyahat ederken hedef alındı.

Salah Shehade (22 Temmuz 2002): Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri olan Salah Shehade, İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısıyla öldürüldü. Saldırı sırasında Shehade'nin evi hedef alındı ve çok sayıda sivil de hayatını kaybetti.

SUİKASTLER ZİNCİRİNİN SON HALKASI

Haniye, sürekli olarak İsrail'in tehditleri altında yaşamaktaydı. İsrail, Hamas liderlerine yönelik istihbarat toplama ve operasyon planlama faaliyetlerini yıllardır sürdürmekteydi.

2004 yılında, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bir hava saldırısında Haniye'nin aile üyeleri hayatını kaybetmiştir. Bu olay, Haniye'nin de hedef alınabileceğini göstermiştir. Haniye, Hamas'ın hem siyasi hem de askeri kanadında önemli bir rol oynamaktaydı. İsrail'in suikast girişimlerine rağmen, Gazze'deki direnişi sürdürmekteydi. Haniye, uluslararası alanda da destek arayışını sürdürmekte ve özellikle Türkiye gibi Müslüman ülkelerle ilişkilerini güçlendirmekteydi. Ailesindeki kayıplar dahi Haniye'nin barış çinde yaşayan bir Gazze için beslediği ümitlerini ve barış yanlısı tavrını değiştirmedi. İsrail aslında Hamas'ın bir savaş lordunu değil bir barış elçisini öldürdü.


Yazarın diğer yazıları