ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Güneşlen(me)

Güneşin tedavi yöntemi olarak kullanılması çok eski zamanlara kadar dayanmaktadır. Eski Mısır, Yunan, Hint ve Roma uygarlıklarında nasıl kullanıldığına dair birtakım bilgiler vermek isterim.

Antik dönem Mısırlıları güneşi sağlık ve enerji kaynağı olarak görmüşler ve güneş tanrısı olarak inandıkları Ra'yı hayat ve şifa ile ilişkilendirmişlerdir. Batılılar tarafından tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat aynı şekilde güneş ışınlarını çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanmıştır. Geçmişten günümüze hala kullanılan güneş banyolarının temelinin Antik Yunan'da atıldığı bilinmektedir. Orta Çağ ve Rönesans dönemine gelindiğinde ise durumlar biraz değişiyor ve hekimler güneşin iyileştirici gücünden ziyade başka metotları denemeye daha çok ağırlık veriyorlar. Ortaçağ'da başlayan bu yöntem teknoloji geliştikçe tıpta rüştünü ispat edip artık literatüre geçen "helioterapi" yani "güneş tedavisi" adını alıyor.

Hristiyanlık helioterapiyi bir tür güneşe tapma olarak görmüş ve batıl inanç olarak yasaklamıştır. Ancak 19. yüzyılın sonuna doğru insanlar tekrar güneş ışığı ile ilgilenmeye başlamıştır. Bu dönemde ışık tıbbına büyük saygı gösterilmiş, 1903 yılında Nils Ryberg Finsen'e tıp dalındaki ilk Nobel ödülü verilmiştir. Bu ödülün arkasındaki öncü çalışma fototerapi alanında yapılmıştır. 1930'lu yıllarda keşfedilen antibiyotiğin geniş kullanımı ile ışık terapisi tekrar bir "tıbbi batıl inanç" olarak görülmüş ve ikinci bir önemli keşif yapılana kadar gelişime uğramamıştır.

Anlayacağınız güneşin 19. yüzyıl ve 20. yüzyıla gelindiğinde yeniden kıymeti bilinmeye başlıyor ve İsviçreli doktor Dr. Auguste Roller tüberküloz başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavilerinde başarılı metotlar geliştirmeye başlıyor.

Yıllardır canavar gibi gösterilen güneş şifa kaynağının kendisiymiş halbuki. Şimdi söylediklerim yanlış anlaşılmasın tabi ki saatlerce altında kalın demiyorum ama antibiyotiklerin daha yeri olmadığı zamanlarda bile bu niyetle kullanılan güneşin faydalarını es geçmemek gerek diyorum. Uzmanlar besin yoluyla alamadığımız bu sonsuz nimetin nasıl faydalı olarak kullanılması gerektiğini kaynaklarda açıkça belirtmekte. D vitamini sentezleyen bu muhteşem oluşumun hormon, kemik, kas, şeker ve sayabileceğim bir sürü hastalığın üzerinde tedavi edici etkisi var. Ayrıca cilt kanseri için de tedavi metodu olarak kullanıldığı durumlar da mevcut. Yine de siz de bu ve buna benzer birtakım hastalıklara sahipseniz ve güneşten faydalanmak için hekiminize sormadan bilinçsizce güneşlenmeyin muhakkak bir uzmana danışın.


Yazarın diğer yazıları