ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Gıdanın takviyesi

Şu sıralar sosyal medya da çok sık önüme düşen bazı reklamdan bahsetmek istiyorum "gıda takviyeleri". Bütün gün bir sürü bilgi kirliliğinin olduğu "şunu kullanmalısınız, şunu yemelisiniz, şunu içmelisiniz" gibi videolara maruz kalıyoruz. İleride insanlar sadece hapla beslenecekmiş dedikleri bu olsa gerek. Yakında neredeyse yemeyi unutup sadece gıda takviyeleri ile yaşarsak hap ile beslenme çeşidine tamamen geçmiş oluyoruz demektir bu. İyi de sağlık bu neleri yapacağız, yapmayacağız diye sadece bunları takip edip simyacı gibi yaşayan insanlar var etrafımda. Çok tehlikeli değil mi bu işin sonu?

Aslında gün içinde almanız gereken kalori belli. Yememiz ve yemememiz gereken miktar gayet açık. Bir ara yumurtanın faydaları zararları tartışılıyordu. Hatta tereyağını zinhar yememeliler arasında liste başı ilan etmiştik. Neymiş efendim damarları tıkıyormuş, kalp krizine yol açıyormuş. Şimdi de yumurta ve tereyağı baş tacı. Geçmiş dönemde verdikleri tüm yanlış bilgiler için pardon diyorlar. Bir de şu aralıklı oruç meselesi var tabii. Bizzat uygulayanlardan biri olarak bana göre, çok etkili bir beslenme tarzı olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Avrupalı bilim adamlar aralıklı oruca sahip çıkarken bizim dinimizde faydası en açık biçimde tasvir edilmiş. Peygamber Efendimize göre "En faziletli oruç Davud'un (a.s.) tuttuğu oruçtur; o bir gün oruç tutar, bir gün tutmazdı." diye belirtmiştir.

Şimdi bakıyorum herkeste eksik olan vitaminler aynı. Herkes unutkan B12, kimsede D vitamini yok ve herkes kansızlık çekiyor. Kırmızıyı mı seçsek, maviyi mi? Resmen Matrix filmindeki simülasyonu bizzat yaşıyoruz. Bebek yapacaklara folik asit, sivilcesi olana C vitamini, depresyona girene bitkisel şurup ve daha bir sürü şey, dipsiz kuyu.

Gıda takviyelerini bilimsel araştırmalara dayandırmaya çalışmalarındaki en önemli sebep, üreticilere finansal getirisinin oldukça kayda değer olmasıdır. Bu sebeple, vitamin, mineral ve diğer takviyeleri üreten üreticiler, bazen henüz tamamlanmamış bir araştırmanın sonuçlarını zorlamaktadırlar. Hatta henüz devam eden araştırmaların eksik verilerini ve netleşmemiş sonuçlarını dayanak göstermektedirler. İnsan sağlığına olan faydaları ve zararları incelenerek net sonuçlar alınması gereklidir. Bu sebeple, almak istediğiniz veya size önerilen gıda takviyesinin üzerinde yazan bilimsel araştırma sonuçlarını muhakkak doktorunuza danışmalı, faydaları ve zararları konusunda bilgi edinmelisiniz.

Ben onu bunu bilmem gıda takviyesi alacağız derken hem bütçeye hem bünyeye zarar vermeyin. Az yiyin, aralıklı yiyin, bol su için. Yapabiliyorsanız gün içinde yürüyüş de yaparsanız daha ne olsun?


Yazarın diğer yazıları