ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


FİLİSTİN VE AİDİYET

Filistin toprakları , Filistinlilere aittir...

Öncelikle aidiyet kavramıyla başlayalım. Nedir bu aidiyet?

"Ait olma" kavram Türk Dil Kurumu'na göre şöyle ifade ediliyor "ilgilendiren , ilişki, ilişik, ilgili" , "Aidiyet" ise "ilişkilik, ilgi" olarak tanımlamakta.

Psikolojik olarak aidiyet duygusu anne karnında başlar. Bu duygu anne bebek arasındaki bağı geliştirir. Bir bebeğin hayatta kalması içi bir yere ve bir kişiye ait olma hissini tatması gerekir. Kişi ait olma hissini doğduğu evde deneyimlemeye devam eder.

Doğduğumuz coğrafya bize milli kimlik inşasında temel elementlerden toprağı öğretir önce. Toprak anadır, vatandır, doyduğundur, atadır ve sonunda bedenimizi ebediyete uğurladığımız yerdir.

7 Ekim'den beri Gazze'de yaşanan insanlık dramı hepimizi ilgilendiriyor. İsrail ve Filistin savaşıyor diye haykıran bir batı olsa da aksine orada bir savaş yaşanmıyor. Zira savaş topla tüfekle teknolojiyle silahla olur. Orada aidiyet, toprak ve kimlik tecavüzü yaşanıyor. Çocuklarımız eza cefa çekiyor. Anne karnında başlayan aidiyet duygusunu yine annesinin karnındayken koparmaya çekinmeyen bir katil ordu ile karşı karşıya bu çocuklar. İnsan hakları ihlallerinin her maddesini eksiksiz ihlal eden İsrail'e kim dur diyecek? Derdi neydi sahi bunların? Ruhlarına barbarlık işlemiş yıllardır ezilmiş milletmiş gibi nakşedilen devlet dahi saymadığımız İsrail'i yeni imaj çalışması olabilir mi? Yoksa kurban psikolojisinden kurtulup yaşattıklarını yaşatmadan ölmeme yemini eden canavarlarla mı karşı karşıyayız?

Kudüs ve Filistin sadece orada yaşayan Müslümanların derdi davası değildir. Filistin vicdanı merhameti aklı ve fikri olan herkesin davasıdır. Ait oldukları yerden anne karnındayken ana vatanlarından topraklarından kovulanların davasıdır.

Merhum Şair Mithat Cemal Kuntay "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır ; toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır" demişti. Öyleyse selam olsun 1.5 milyar Müslüman adına Mescid-i Aksa'nın koruyucu kardeşlerine. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın davasına yıllardır sahip çıkan bu uğurda kanlarını canlarını feda eden Filistinli dindaşlarımıza. Başkenti Kudüs olan Filistin devleti hayal değil ve inanıyorum ki gerçek olacak.


Yazarın diğer yazıları