ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Bozkurt duruşlu Türkler

A Milli Futbol takımımızın başarıları bir anda Türk'e düşman herkesi kızdırdı anlaşılan son günlerde sahada önünü kesemedikleri futbolcularımızı saçma sapan gerekçelerle suçlayıp başarılarına gölge düşürmeye çalışıyorlar. En bariz örneği de milli futbolcumuz Merih Demiral'ın yaşadığı gol sevinci sonrası yaptığı "bozkurt" işareti nedeniyle UEFA, Merih Demiral hakkında uygunsuz davranış iddiasıyla soruşturma başlattığını duyurmasıdır.

Sanıldığının aksine bozkurt işaretinin ortaya çıkışı çok eskilere dayanmaktadır. Bozkurt işaretini Türkleri anlatan İslam öncesine döneme ait kaynaklarda görmek mümkündür. Türk mitolojisinde bozkurt sembolü ile destanlarda ve anlatılarda çokça karşılaşılır. (Bkz Türeyiş, Ergenekon destanları) Bu sembol, 10. yüzyıl İranlı şairi Firdevsi'nin bozkurt işareti yapan Türk kadınlarının minyatürlerini içeren Şehname'sinde de bulunmaktadır. Çin'de 6. yüzyıldan kalma bir heykelde resmedilen ve Türk olduğu tahmin edilen askerin eliyle bozkurt işaretine benzer bir hareket yaptığı görülmektedir. Bir mağarada bulunmuş olup İslam öncesi Göktürkler dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Bu sembol Türk hakanları tarafından başarı anlamına gelen bir "zafer işareti" olarak da belirtilmektedir. Batıya göç eden, Hun, Kıpçak, Peçenek Türkleri aynı zamanda bu işareti soy belirtir olarak yani "Ben Türk'üm" manasında da kullandılar.

Türk mitolojisinde dişi kurt olan Asena, tüm Türk ve Moğol boylarının ortak köken hikayesinin bir parçasıdır. Göktürklerin mavi bayrağında kurt bulunmaktadır. Savaşı, mücadele ruhunu, özgürlüğü, hızı ve doğayı temsil eder. İnanışlarına göre Türk milletinin başına bir şey geldiğinde, tehlike anında kurt ortaya çıkar ve onlara yolu gösterir. Çadırların önüne kızıl kurt başlı direkler koyulur. Erenler, evliyalar zaman zaman kurt kılığına girerler. Aynı zamanda bozkurtun bir diğer adına da "Gök Oğlu" denir. Türk halk kültüründe cebinizde kurt dişi taşımanın nazardan koruduğuna inanılır. Yakut belgelerinde kurtlarının adı Bosko'dur. Kırgızlara göre kırda yürürken kurt görmek güzeldir. Rüyada kurt görmek de iyiye işarettir. Hamile kadını nazardan korumak için yastığın altına kurt dişleri veya deri konur. Bir koyun sürüsüne dalmak ya da bir ahıra girmek kurt için bir nimet sayılıyordu. Başkurt rivayetlerine göre kurt atalarının önüne düşüp onlara yolu göstermiş. Bu yüzden onlara "lider kurt" anlamına gelen "Başkurtlar" deniyordu. Kaskır ve Börü kelimeleri de değişik lehçe ve şivelerde kurt demektir. Bozkurt gökyüzünü temsil eder. Alageyik ise yeryüzünün simgesidir.

Hilal taktiği (veya Turan/Türk taktiği) adı verilen yarım çember ile düşmanı ortaya alıp çemberi kapatma stratejisinin kurtlardan görülerek tarihte ilk defa Türkler tarafından uygulanmıştır.

Türk kültüründe anlam bulan bozkurt kavramıyla anlatılmak istenen, bir fikir birliği ve bir mana etrafında bütünleşmedir. Bozkurt işareti de, Türk milliyetçiliğinin bir sembolü olarak kullanılır ve Türk dünyasının birlik ve beraberliğini temsil eder. İlmi bilgiden veya Türk kültürünün gelişme çizgisinden yoksun olan kimseler, bu sembole gönül verenleri ise belli bir siyasi çevrenin ve fikrin esiri olmakla suçlamaktadırlar. Kendilerini çağdaş aydın olarak gören bu kesime verilecek en güzel cevap kanımızca şudur: Başka milletlerin veya kültürlerin uşaklığını ve misyonerliğini yapacağınıza kendi kültürünüzün değer yargılarını öğrenin ve öğretin.


Yazarın diğer yazıları