ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Tarihte Bugün

24 Temmuz 1908'de basından sansür kaldırılarak, gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştı. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı, demokrasimizin temel taşlarından biri olan basın, haber alma hakkımızın en temel güvencesidir.

Zor şartlarda halkı her zaman doğru bilgilendirmek, halkın sesi olmak için gece gündüz demeden çalışan basının özgür, tarafsız ve bağımsız bir şekilde görevini yapabilmesi, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarından biridir. Ülkemiz demokrasi anlamında çok fazla badireler atlatmış ve üstesinden de demokrasiyi daha da yükselterek çıkmayı başarmıştır. Bunun en yakın tarihli örneği 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananlar karşısında basının birlik ve beraberlik içinde tek yürek olmasıdır.

Basında sansürün kaldırılması, ülkemizin ilerlemesine katkı sağlamıştır. Gazi Mustafa Kemal'in "Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir." sözü basının önemini en güzel şekilde ortaya koymaktadır.

Bugün aile yapımıza, birlik ve beraberliğimize zarar vermek, yalan haber ve birtakım güçlerin yürüttükleri kampanyalara karşı ''Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'' oluşturulmuştur. Bugünün dünyasında gelişen haberleşme ağının hızlı ve çok yönlülüğü karşısında fazlasıyla konforlu aynı zamanda oldukça sıkıntılı dönemler de yaşanmıyor değil. Hızlı haber alma ağı içinde herkesin kolaylıkla iletişim içinde olduğu sosyal medyanın gücü karşısında doğru bilgi daha da önemli bir yer tutuyor. Gazetecilerin sosyal medya platformlarından haber üretmeye başladığı, farklı kültürlerle bağlantı kurmanın kolay olduğu bu dönemde etiklikten de uzaklaşıldığını söylemek mümkün. Sosyal medyanın etkisi ve kullanımı ile telif hakları ihlalleri, sahte içerikler, mahremiyet ihlalleri, manipülasyon, yanıltıcı başlıkların kullanımı, nefret söylemleri ile de karşı karşıyayız.

Her türlü zorluk karşısında görevini hakkıyla yapan milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini yerine getiren, ilkesi doğru, tarafsız yayın yapmak olan tüm meslektaşlarımın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyorum.


Yazarın diğer yazıları