ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Kıbrıs Barış Harekatı üzerinden 50 yıl geçti. Kıbrıs, tarih boyunca Orta Doğuya açılmak isteyen devletler için, vazgeçilmez stratejik ve ticari bir üs olarak görülmüştür. Kıbrıs, etrafını saran bölgelere "bölgesel ve stratejik güç" olma yolunda bir açılım sağlar. Akdeniz'in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs'ın en yakın komşusu Türkiye'dir. Kıbrıs, Güney Anadolu sahillerinden 70, Suriye'den 100, Mısır'dan 400, Yunanistan'dan ise 965 kilometre uzaklıktadır.

20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nda 498 Mehmetçik ve 786 Mücahit şehit oldu. Türkiye harekatı uluslararası anlaşmalarla imza altına alınan haklarına dayanarak gerçekleştirdi ancak Birleşmiş Milletler, Rumları destekleyen siyasi bir karar alarak harekatı işgal olarak değerlendirdi.

Harekat dünyaya dönemin Başbakanı Ecevit'in yaptığı tarihi açıklamayla duyuruldu:

"Bu harekât milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı olsun. Umarım ki, kuvvetlerimize ateş edilmez ve kanlı bir çatışmaya yol açılmaz. Biz aslında savaş için değil, Türklere de Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz. Bu karara, ancak bütün diplomatik, politik yolları denedikten sonra mecbur kalarak vardık."

Dönemin Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı ise harekatı şu sözlerle değerlendirmişti:

"Mukavemet görmez isek, herhangi bir kan dökülmesi olmayacaktır. Kıbrıs'ta, Dünya sulhünün teminine yardımcı bir hareket olacaktır. Cenab-ı Hak, bu hareketten dolayı, milletimize ve bütün insanlığa hayırlı neticeler versin. Tarihi görevimizi ifa etmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."

Kıbrıs neden bu kadar önemli?

Kıbrıs, bizim ön cephemiz, atalarımızdan yadigar vatan toprağımız, donanmamıza kucak açan tarihi bir liman, Türk milletinin adına "milli davamız" dediği, üzerinde kurulan son Türk devleti; KKTC'nin bulunduğu yerin adıdır.


Yazarın diğer yazıları