ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


"ELİNİN HAMURU"

Sporcularımız son dönemlerde elde ettiği başarılar ile göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Hele birde başarılar bir kadından geliyorsa daha da anlamı hale geliyor.

Bugünün kadınları bizleri her alanda gururlandırırken, tarihteki birçok farklı ilkleri başarmış ve kadınlara bu yolları açmış kahraman kadınlarımız geldi aklıma.

Uçmaya karşı duyduğu büyük tutkuyla okuldaki 13 öğrenci arasında tek kadın olmasına aldırış bile etmeden, 1933 yılında uçuşlarını başarıyla gerçekleştiren Türkiye'nin İlk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen namı değer Bedriye Bacıyı,

Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınlarının Hukuku Savunma Derneği) kurucu üyesi, tayyare alımını desteklemek için 1 Aralık 1913 tarihinde Yeşilköy'de Fethi Bey'in kullandığı tayyareye binerek "uçağa binen ilk Türk Kadını" olan Belkıs Şevket Hanımı,

Ünü dünyaları aşan, neredeyse bütün hayatı uçmakla geçen ve hayatını gökyüzüne adamış bir kadın olarak dünya uçuş tarihinde yer alan, Dünyanın ve Türkiye'nin ilk kadın askeri pilotu Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçeni,

Türkiye'nin "ilk kadın jet pilotları" Leman Bozkurt Altınçekiç ve Şenay Günay'ı,

Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen Eylül 1935'te Rus R-5 uçağından atlayarak "İlk Türk Kadın Paraşütçüsü" olan Yıldız Eruçman'ı ve 15 yaşında ilk uçuşunu gerçekleştiren ''ilk akrobasi pilotu'' Edibe Subaşı Kutucuoğlu'nu nasıl unutabiliriz ki?

Türk kadını, hayatın her alanında olduğu gibi sporda da adından başarıyla fazlası ile söz ettirmesi haklı bir gurur kaynağı. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığının resmi sitesinden aldığım bilgilere göre; Son yıllarda Türkiye'de bugün 15 milyon 325 bin 8 lisanslı sporcu bulunuyor. Bunlardan 6 milyon 389 bin 265'ini kadınlar oluşturuyor. Kadın milli sporcularımız tenisten, yüzmeye, tekvandodan, haltere kadar birçok branşta faaliyet gösteriyor. Aldığı madalyalarla başarısını taçlandıran kadın sporcularımız 2023 yılında katıldığı uluslararası organizasyonlardan 1338'i altın, 1439'u gümüş ve 1292'si bronz olmak üzere 4 bin 69 madalya kazanmış.

Dünya ve Avrupa şampiyonalarına da damgasını vuran kadın sporcularımız, 2023'te 86 kadın sporcu dünya şampiyonu olurken, 219 kadın sporcu da Avrupa şampiyonu olarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Kadın sporcular, lisanslı sporcuların yüzde 42'sini oluşturmasına karşın başarı yüzdesi açısından erkek sporcuları geride bırakmış.

Türk kadınının cesareti ve gücü, Kurtuluş Şavaşı ile hafızalara kazınmıştır. Örneğin Nene Hatun! 93 Harbi sırasında Rus işgaline karşı Erzurum'daki direnişin en önemli kahraman Türk kadınıdır. Cesareti, vatan sevgisi ve en önemlisi inancını hat safhalarda yaşayıp ilklere imza atan benimde öncü olarak kabul edip ilmek ilmek okuduğum vatan sevgisini bana aşılayan bir isimdir. Erzurum'un Çeperli köyünde doğan Nene Hatun, Erzurumlu Mehmet Efendi ile evlenmiştir. Cumhuriyet döneminde ''Kırgöz'' soyadını alan Nene Hatun'un 4'ü erkek, 2'si kız 6 çocuğu dünyaya geldi.

Gösterdiği cesareti ile dönemin NATO orduları Başkomutanı Amerikalı General Matthew Ridgway, Erzurum'da Nene Hatunu ziyaret ederek elini öpmüştür. Nene Hatundan bir sonraki yazılarımda mutlaka daha detaylı bahsedeceğim. Onun gösterdiği cesaret birkaç cümleyle anlatılamayacak kadar büyük, kıymetli ve önemli.

Tüm kadınlarımızın ellerinin hamuru ile kazandıkları bu başarıların hayat boyu nesilden nesile devam edeceğinden hiç şüphem yok. Dünden bugüne tüm kadınlarımıza ve taze başarıları ile bizi gururlandıran bugünün ve geleceğin tüm kadınlarına bizlere yaşattıkları mutluluk için çok ama çok teşekkür ederim.


Yazarın diğer yazıları