ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


BABA

Aile kavramının önemi, günümüz de çok fazla sorgulanması gereken bir konu. Aile olmak nedir? Neden önemli?

Anne -Babanın çocuğa gösterdiği sevgi kadar, çocuğun davranışlarına gösterdikleri tutarlılık, disiplinin de önemi çok büyük. Sağlıklı bir aile yapısında, anne ve baba birbirini destekleyerek çocuk eğitimini üstlenmeliler.

Baba otoritesi;

Otorite kelime anlamı olarak "kural koymak ve konulmuş olan kuralların uygulanmasını sağlamak" tır. Geçenlerde bir büyüğüm, babaların otoritesinin azaldığını söylemişti. Hazır babalar günü de gelmişken baba otoritesini şöyle bir ele almak istedim.

Babam ve benim ilişkimi düşündüm. Etrafımdaki babaları ve aileleri düşündüm. Birçok fikir edindim ve bunun sonucunda durumun vahim olduğunu düşüneceğimi hiç beklemiyordum.

Babanın önemi tartışılamaz. Bir ailede ki güçlü rolü asla ve asla yok hükmüne getirilemez. Eskilerin de dediği gibi baba evin direğidir.

Küçükken babam iş gereği çok yanımızda olamasa da paylaşımlarımız hayata sapasağlam tutunmamı sağlamıştı. Baba güç ve kuvvettir. ''Babam halleder'' cümlesi bir çocuk için bu hayatın en güçlü silahıdır. Sadece çocuk için mi? Bu yaşımda ''babam halleder'' cümlesinin içinde kendimi inanılmaz güçlü, korkusuz, özgür hissediyorum.

Çocuğu Anne yetiştirir!

Son dönemlerde bu cümleyi sık duydum. Evet, çocuğu anne yetiştirir ve daha fazla belki de uğraşması gerekebilir, ama bir babanın varlığını nasıl göz ardı edebiliriz? Çocuk gelişiminde babanın sevgisine olduğu kadar otoritesine de ihtiyaç vardır. Seçimlerin de kararların da hayata dair her şeyde babanın rolü çok fazla. Lütfen sığınmayalım baba bakamaz, yapamaz, ilgilenemez gibi saçma sapan kelimelere.

Babanın aile içinde otoritesini kullanamaması, sorunlu bir aile yapısının aile modelinin oluşmasına neden olur.

Peki, burada annenin rolü ne?

Annelerin de babaların otoritesine katkısı çok büyük, çünkü anne aile içinde dengeyi sağlar. Aile içi birliktelik daha sağlıklı bireyler ve sonrasında toplumu oluşturur. Sadece çocuk açısından da bakmıyorum olaya. Babaların da çocuklarına karşı merhamet, sevgi ve koruyucu otoritelerini asla esirgememeliler. Kapanmayacak yaralar açmayın çocuklarınızda. Ne ekerseniz onu biçeceğinizi unutmayın. Bu bilinçle hareket etmek bizi kurtarır. Çocuklarımıza doğru seçimler yaptırır. Babalarımızın ve baba olmanın kıymetini bilelim. Bizim sağlam bir gelecek inşa edebilmemiz için çok çok önemli.

Babamdan neler öğrendiğimi düşündüm. Babam bana, yaşadıklarına gösterdiği tutumla hayata nasıl bakmam gerektiğini öğretmiştir. Asla pes etmeden en dibi gördüğünde yeniden kalkabilmeyi, iletişimin önemi, yeni yerler görmenin güzelliğini ve heyecanını en önemlisi insan tanımayı öğretmiştir. Bunu da bana kelimelerle öğretmedi elbette. Kimi zaman gördüklerim, kimi zaman hissettiklerim, kimi zaman da duyduklarım. Ben babamın kızıyım diyebilmek dünyanın en konforlu, en güvenli evinde kalabilmek gibi bir şey. Babamın da bugün ki benle gurur duyduğunu biliyorum. O da sabrı ile sevgisi ile neleri inşa ettiğinin farkında ve bir baba için ne kadar önemli ve huzur verici olduğunu kendisinden bizzat duyduğumda çok mutlu olmuştum. Babamın bana duyduğu güven kendime olan güvenimi her zaman daha da arttırmıştır. Başarının, iyi insan olabilmenin temelini bana öğreten babama ne kadar teşekkür etsem az. Bütün babaların babalar günü kutlu olsun. En çok da göçük altında kızının elini bir dakika bile bırakmayan babaların.


Yazarın diğer yazıları