ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Partilerin seçim karnesi
Seçime bir aydan az bir süre kaldı. Partiler tüm güçlerini sahaya sürüyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere yarış kıran kırana gidiyor. Son dönemde ilk kez bu kadar çok adaylı bir seçim var. İstanbul, Ankara ve İzmir'de 10'un üzerinden aday yarışıyor. Peki, parti performansları nasıl? Günlerdir sahada gözlemlediğim sonuçları partiler bazında tek tek yazmak istiyorum. Bir anlamda seçime sayılı günler kala partilerin karnesini kendimce ortaya çıkarmaya çalışacağım.

AK PARTİ
Seçime en hazır ve aday gösterdiği tüm illerde iddialı parti. Son 23 yıla damgasını vuran AK Parti sandığı en iyi bilen parti. Öyle ki CHP'nin kalesi denilen İzmir'de bile Cumhur ittifakının adayı Hamza Dağ, fırtına gibi esiyor. Sempatikliği ve gençlik enerjisiyle her kesimden takdir alıyor Hamza Dağ. İstanbul'da Murat Kurum, Ankara'da Turgut Altınok, ciddi bir performans gösteriyor. Tüm gözler onların üzerinde. AK Parti her şehrin sorununu mahalle mahalle tespit etmiş ve ona uygun çözümlerini seçmenle paylaşıyor. 31 Mart'ın yine açık ara önde partisi AK Parti olacak gibi görünüyor.

MHP
MHP, seçimde söylem ve eylem birliğiyle güven veriyor. Cumhur ittifakı içindeki aktif tutumu, yerli ve milli duruşu ile Milliyetçi seçmenin tek adresi olmaya devam ediyor. Cumhur ittifakı adaylarının olduğu her yerde tam kadro canla başla çalışıyor. Cumhur ittifakıyla uyumu tam not alıyor.

CHP
Kafası en karışık Parti, Genel Başkanlık değişikliğinden sonra deyim yerindeyse patinaj yapıyor. Genel Başkan Özgür Özel pot üstüne pot kırıyor. Önce "Atatürk bana Bilecik'i geri al diyerek" herkesi şaşırttı, tepki aldı. Sonra "bedelli askerlik yapanlar bize oy vermesin" diyerek çam devirdi. Çünkü İstanbul'daki adayı Ekrem İmamoğlu da dahil birçok namzeti bedelli askerlik yapmıştı. Ya Özgür Özel farkında olmadan Ekrem İmamoğlu'nu zora soktu, ya da bile isteye ondan kurtulmak için onu aslanların olduğu kafese attı. Bu gafın da bir "bedeli" olacak gibi görünüyor. CHP'nin DEM Parti'yle olan ilişki seviyesi de bir başka tartışma konusu. il ve ilçelerde yapılan ittifak, İstanbul'da verilen Belediye Meclis üyelikleri ortaya çıkınca, bir suçüstü hali yaşadı CHP. İlişkiyi izah edemiyorlar. Çünkü ilişki durumu karışık. Aday belirlemedeki berbat süreç yönetimini saymıyorum bile. CHP seçmeni kime bakacağını şaşırdı. Özgür Özel'e mi, kendisini CHP'nin yüzde 25 parantezine kapatmak istemeyen ve eş başkan statüsünde görülen Ekrem İmamoğlu'na mı, yoksa saha kenarından yeniden oyuna girmek için bekleyen Kemal Kılıçdaroğlu'na mı?. Anlayacağınız bu cenahta kafalar epey karışık.

İYİ PARTİ
Tam bir hayal kırıklığı. Hiçbir yerde varlık gösteremiyor. Gittiği her yerde altılı masanın defoları karşısına çıkıyor, hesap soruluyor. Meral Akşener'in en son Ankara Mamak'ta hesap soran seçmene "oy vermezsen verme" demesi tam bir "over" doz atarlanmaydı.

YENİDEN REFAH
Yeniden Refah Partisi genel seçimlerdeki başarısını Cumhur ittifakının içinde yer almasına bağlı olduğunun hala idrakinde değil kanımca. Yeniden Refah Partisi, Cumhur ittifakı içinde yer aldığı ve baraj sorunu ortadan kalktığı için AK Parti Seçmenin bir kısmı vekil çıkarsın diye oraya yöneldi. AK Parti'nin eskileriyle yol yürümenin ne kadar yeni olduğu da ayrı bir tartışma konusu. Yıllarca AK Parti'de vekillik, bakanlık yapanlar, bir daha yüz bulamayınca soluğu Yeniden Refah Partisi'nde aldı. Yeniden Refah Partisi AK Parti'nin bu eskilerinin derdinin siyaset değil, şahsi olduğunu ve bunun da politika üretmek olmadığını anlamadı. Yerel seçim Yeniden Refah Partisi'nin önüne ayna koyup düşünmesi için vesile olabilir.

DEVA
AK Parti karşıtlarının poh pohlamasıyla ayakları yerden kesilen, altılı masa dağlınca küt diye yerle tanışan DEVA sahada hiçbir varlık gösteremiyor. Deva'nın siyasi ömrü yerel seçimden sonra bitebilir. Geriye tek bir başarıları kalacak Bedavadan CHP'den alınmış 15 vekillik.

GELECEK
Geleceği olmayan parti. Sahada hiç yok. Tıpkı Deva gibi onları da AK Parti karşıtları poh pohladı. Saadet'le birlikte CHP'den tam 20 vekil aşırdılar, grup da kurdular ama nafile. "Elimi kaldırsam Anadolu ayağa kalkar" diyen Ahmet Davutoğlu, halasını bile oy vermeye ikna edemedi. Yerel Seçimden sonra "Gelecek"in de geleceği karanlık.

DEM
Dem Parti'de kan kaybı devam ediyor. 7 Haziran'da alınan yüzde 13'lük oy Kasım'da yüzde 10'a, 14 Mayıs'ta CHP'den daha çok CHP'li gibi davrandıkları için yüzde 9'a indi. İstanbul'da Başak Demirtaş'la partinin üzerinde oy almak mümkünken neden yüzde 2'lerde bir Meral Danış Beştaş. Zafer Partisi'yle gizli protokol yapan CHP'ye verdikleri destek ve İYİ Parti'nin olduğu altılı masaya atılan can simidi sürekli ayaklarına dolanıyor. Tam bir kafa karışıklığı. Seçimden sonra DEM'i bir iç hesaplaşma bekliyor.

Yazarın diğer yazıları