Depremin merkeziydi havacılık üssü oldu
06 Şubat 2023 günü yaşadığımız asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmak için devletin tüm birimleri seferberlik ruhu içerisinde elini atışın altına koydu. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı deprem bölgelerinde hayata geçirilecek "İstihdam ve İskan Projesi" çerçevesinde bağlı şirketlerini depreme maruz kalan illere yönlendirdi.
TUSAŞ yetkililerinin Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ile yaptıkları görüşmeler sonucunda hızlı bir şekilde TÜRKOĞLU OSB'de bulunan yaklaşık 5 bin m2'lik hangar tesisi kiralandı. Kahramanmaraş'ta Havacılık Yapısalları (uçak, İHA ve helikopter parçaları) üretmek üzere kiralanan tesisin altyapısını 6 ay içinde tamamlandı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, deprem bölgesinde yaraların sarılması için başlatılan "İskan ve İstihdam Projesi" kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yapımı tamamlanan Uçak ve Helikopter Parçası Üretim Tesisi'nin açılışının ardından 24 TV'nin sorularını cevapladı.
Görgün şunları söyledi: "TUSAŞ Kahramanmaraş tesisinde çalıştırılmak üzere Kahramanmaraşlı olmak ve Kahramanmaraş'ta ikamet etmek kaydı ile 1. Etap olarak depremzede ailelerden 5 mühendis/uzman, 17 teknisyen, 9 idari, hizmetli ve güvenlik personel olmak üzere toplam 33 personel istihdam edildi ve TUSAŞ Kahramankazan tesislerinde eğitim verildi. Eğitimlerini tamamlayan 29 personel Kahramanmaraş tesisinde göreve başladı. 2024 yılı sonunda istihdam sayısının 50'ye ulaşması planlandı. Tam kapasiteye ulaştığında tesiste 120 personel istihdamı öngörülüyor.
TUSAŞ Kahramanmaraş tesisinin altyapısının tamamlanmasını müteakip TUSAŞ Ankara tesislerinden 3 adet tezgah bölgeye sevk edildi. Siparişleri verilen yeni makinalar ise Ocak 2024'ün ilk haftasında tesise geldi, montaj ve kalibrasyon ve devreye alma işlemleri tamamlandı. TUSAŞ Kahramanmaraş Havacılık Yapısalları Üretim Tesisi, 05 Şubat 2024 itibarıyla deneme üretimlerine başladı. Bu tesis devam eden yatırımlar ile birlikte yaklaşık 15 milyon dolara (450 Milyon TL) mal olacak. Uluslararası Havacılık firmalarına hizmet verecek tesiste, Havacılık, Uzay ve Savunma endüstrileri için özel olarak tasarlanmış Kalite Yönetim Sistemi Standardı olan AS9100 sertifikasyonunu tesise kazandırmak için çalışmalar başlatıldı. Bu sürecin Nisan 2024 tarihinde tamamlanması hedefleniyor.
Ayrıca TUSAŞ, AIRBUS ile iş birliği içinde bölgede havacılık yapısalları alanında insan yetiştirmek üzere Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine Havacılık Yapısalları Meslek Yüksek Okulunu yapıp bağışlamayı taahhüt etti ve üniversite ile iş birliği içinde projelendirme çalışmalarına başladı. TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'ta yaptığı bu çalışmalar Kahramanmaraş halkı, sanayici ve iş insanları tarafından takdir ile karşılandı ve söz konusu tesisin yerel ortaklıklar ile büyütülmesi yönünde teklifler yapıldı. Yaklaşık 4 yıl içinde tamamlanması planlanan bu tesise birinci etaba ilaveten 180 Milyon dolar harcanacak. Tam kapasitede istihdam sayısı 1.100'e çıkartılacak. İlk 10 yılda yaklaşık 1.5 Milyar dolar toplam ciro beklentisi var. 20 yılda ise toplam 5.6 Milyar dolar ciro elde etmesi bekleniyor. Bölgede yapılacak nitelikli ve üst düzey kalitedeki seri üretim sayesinde yüksek kar beklentisi mevcut. 20 yıllık net kar beklentisi 444 Milyon dolardır. Fabrikada istihdam edilecek olan personele sağlanacak ücretler, yan haklar ile birlikte bölge ekonomisine 10 yıllık toplamda takriben 500 milyon dolar katkı sağlayacaktır."
Fazla söze gerek yok... Devlet her zaman vatandaşının sorunları çözmek için vardır. Deprem yaraları zaman kaybettirilmeden sarıldı ve sarılmaya devam ediyor.
Konutlar, köy evleri yapıldı, istihdama dönük yatırımlar hız kazandı...
Deprem üssü olan Kahramanmaraş artık Havacılık Yapısalları üreten merkez haline gelecek.