ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Tek millet tek alfabe... Türk dünyasından tarihi karar

Akşam Gazetesi - | Son Güncelleme Tarihi:
Tek millet tek alfabe... Türk dünyasından tarihi karar

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Bakü'de tarihi bir karara imza attı. Türk devletleri 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu 3. toplantısını gerçekleştirdiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de önemli bir karara imza attı. 28-29 Mayıs 2023'te Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğinde başlatılan Türk dilleri için ortak alfabe projesi sonuçlandırıldı. TDT'de yapılan açıklamada, "1991'de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlı şekilde gözden geçirildi. 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir" denildi.

ÜLKELERİ BİRLEŞTİRECEK

Açıklamada, toplantının başarıyla sonuçlanmasının tarihi bir önem taşıdığına dikkat çekilerek "Ortak Türk Alfabesinin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dil mirasını da korumaktadır " değerlendirmesinde bulunuldu. Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür edilen açıklamada, "İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesinin uygulanmasını etkin şekilde desteklemeye davet edilmektedir" ifadesine yer verildi. Latin harflerinin baz alınacağı alfabenin, Türk dünyası ülkelerini birleştirici bir adım olarak görülüyor.