ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Spor diyet yapmadan ayda beş kilo verin Diyet yapmadan zayıflamak mümkün mü?

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Spor diyet yapmadan ayda beş kilo verin Diyet yapmadan zayıflamak mümkün mü?

Milyonlarca insanın ortak hayali olan zayıflamak, çoğu zaman sıkı diyetler ve zorlu egzersiz programlarıyla eş anlamlı hale geliyor. Peki, diyet yapmadan kilo vermek mümkün mü?

İngiltere'deki bilim insanları, obeziteyle mücadelede çığır açabilecek bir keşfe imza attı. Nottingham Trent Üniversitesi'nden araştırmacılar, PHD2 geni adı verilen bir genin, vücut ısısını düzenleyen kahverengi yağ dokusunda önemli bir rol oynadığını ve bu genin etkisiz hale getirilmesinin metabolizmayı hızlandırarak daha fazla kalori yakımına neden olduğunu ortaya koydu.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, PHD2 geni olmayan fareler, daha çok yemesine rağmen, normal farelere göre yüzde 60 daha fazla kalori yaktı. Bu bulgu, obezite ve tip 2 diyabet gibi metabolik hastalıklarla mücadelede yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırmacılar, insanlarda yapılan çalışmalarda da benzer sonuçlar elde etti. Göbek bölgesinde yağlanmanın fazla olduğu kişilerde PHD2 geni seviyesinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Bu da genin, obeziteyle doğrudan bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Dr. Zoi Michailidou liderliğindeki araştırma ekibi, PHD2 geninin "vücudun oksijen sensörü" olarak da adlandırıldığını ve yüksek irtifalarda yaşayan insanların daha hızlı metabolizmaya sahip olmasının altında yatan nedenlerden biri olabileceğini belirtti.

BİR YAŞAM TARZI; AKTİF VE HAREKETLİ YAŞAM

Diyet yapmadan kilonuzu kontrol altında tutmanın ve kilo vermenin bir diğer önemli noktası ise, kesinlikle hareketin hayatımızın bir parçası olmasıdır. Günlük rutinimize küçük egzersizleri eklemek, metabolizmamızın hızlanmasına ve vücudumuzun daha fazla kalori yakmasına yardım eder. Yürüyüşler yapabilir, merdivenleri kullanabilir ya da evde kısa bir egzersiz rutini uygulayabilirsiniz. Tüm bu aktiviteler kilo kaybınızı hızlandırır.

YEMEK YİYİŞ HIZINIZI KONTROL EDİN

Hiçbir yiyecek hakkında "Kesinlikle yenmez, tüketilmez" demiyoruz. Ancak, burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta; porsiyon kontrolünün önemi. Yani bir yiyeceği tamamen hayatımızdan çıkararak değil, az az ve ölçerek yiyerek, dengelemeyi hedeflemeliyiz. Bu şekilde, canınızın çektiği her bir yiyeceği tüketebilir ve kilo verme hedefinize ulaşabilirsiniz. Bu durum, sağlıklı bir yaşam ve dengeli bir kilo kaybı için son derece önemlidir.

Yemeklerimizi hızlı bir şekilde tüketmek, fazla kalori alımına neden olan bir durumdur. Yavaş yemek yemek, tokluk hissinin beyne daha önce ulaşmasını sağlar ve bu sayede, gereksiz kalori almanızı engeller. Yani, her lokmanın tadını çıkararak yavaşça yiyerek, belki de farkında olmadan daha az kalori alarak kilo verebilirsiniz.