Regaip Kandili'nde yapılacak ibadetler, okunacak dualar nelerdir? Regaip Kandili ibadetleri!
İslam alemi duaların ve tevbelerin kabul edileceği özel bir geceye hazırlanıyor. 2025 yılının ilk haftasına denk gelen Regaip Kandili 2 Ocak günü idrak edilecek. Bu mübarek gece günahların affedildiği ve duaların karşılık bulunduğu özel günlerden bir tanesi. Peki Regaip Kandili'nde yapılacak ibadetler, okunacak dualar nelerdir? İşte detaylar!
Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi üç ayların habercisi Regaip Kandili 2 Ocak Perşembe bugün idrak edilecek. Bu mübarek gecede camiler dolup taşacak, dualar edilecek, namazlar kılınacak.
REGAİP KANDİLİ GECESİ TESBİHLERİ
10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- hayyil- kayyum
10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- ehadi's-samed
10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- gafuri'r- rahim
REGAİP GECESİ ZİKİRLERİ NELER?
"Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed",
"Estağfirullah",
"Sübhànallah",
"Elhamdülillâh",
"Allahu ekber",
"Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm"
SEYYİD'ÜL İSTİĞFAR DUASI
"Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ'dike mes'tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû'ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû'ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente"
Anlamı: "Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. Sen'den başka ibâdete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen'in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lutfettiğin nîmetleri yüce huzûrunda minnetle anar, günâhımı îtirâf ederim. Beni affet, şüphe yok ki günahları Sen'den başka affedecek yoktur."
Peygamber Efendimiz'e (SAV) salat ve selam getirmek bu günde söylemek oldukça faziletlidir.
"Ben ve benden önceki peygamberlerin söyledikleri en faziletli söz, Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerîke leh lehü'l mülkü ve lehü'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr. (Allah'tan başka ilah yoktur, O tektir, O'nun ortağı yoktur, mülk O'nundur, hamd O'na aittir. O, her şeye kâdirdir.) sözüdür."
(Muvatta, Kur'ân 32, (1, 214, 215); Tirmizî, Da'avât 133, (3579)
Diyanet İşleri başkanlığınca:
"Tebrikleşmeyi mübah görürken, dini hassasiyetlere uygun olmayan aktivitelerden kaçınılmasını öneriyor. Bir Müslümanın, Hristiyan geleneklerini taklit ederek yılbaşı gecesi için özel yemekler ve etkinlikler düzenlemesinin uygun olmadığı belirtilmektedir. "Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır" hadisinde de bu durum hakkında net bir bilgi verilmiştir.
(Ebu Davud, Libas 4)
SADAKA NEDİR, KİME VERİLİR?
Sadaka, İslam'da Allah rızası için yapılan her türlü hayır işidir. Gönülden verilen bir sadaka, hem veren kişiye hem de alan kişiye büyük bir mutluluk ve huzur verir.
Güzel bir söz söylemek, birine yardım etmek, gülümsemek de sadaka kapsamındadır. Sadaka vermek için özel bir zaman yoktur. İsteyen her Müslüman, her an sadaka verebilir. Ancak Ramazan ayı gibi özel günlerde sadaka vermek daha faziletli sayılır.
Sadaka, fakir, yetimler, kimsesizler, hastalar gibi ihtiyaç sahibi herkese verilebilir.
SADAKA İLE İLGİLİ HADİSLER
Ebû Mâlik el-Hâris bin Âsım el-Eş'arî'den (RA) rivayet edildiğine göre Resulullah (SAV) şöyle buyurmuştur:
"Temizlik imanın yarısıdır. Elhamdülillah sözü, mizanı doldurur. Sübhânallâhi ve'l-hamdülillâhi ifadeleri de yerle gök arasını doldurur. Namaz, nurdur. Sadaka (samimiyete) delildir. Sabır, aydınlıktır. Kur'an, senin lehine yahut aleyhine hüccettir. Herkes sabaha çıkar ve (gün boyu yaptıklarıyla âdeta) nefsini satarak ya kazanır yahut kaybeder."
(Müslim, Tahâret, 1)
Ebû Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Resûlullah (SAV) şöyle buyurmuştur:
"Güzel söz, sadakadır."
(Buhârî, Cihâd, 72; Müslim, Zekât, 56)
Ebû Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Resûlullah (SAV) şöyle buyurmuştur:
"Sadaka, malı eksiltmez. Allah, affeden bir kulunun ancak şerefini artırır. Allah için alçak gönüllü davrananı, Allah Teâlâ yüceltir."
(Müslim, Birr, 69)
KANDİL GECELERİNE AİT ÖZEL BİR NAMAZ VEYA İBADET ŞEKLİ VAR MIDIR? MÜBAREK GECELERİ NASIL DEĞERLENDİRMEK GEREKİR?
Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiş (Buhârî, Savm, 6[1901]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 175[760]; Beyhakî, Ma'rifetü's-sünen ve'l-âsâr, 4/420 [6676]), kendisi de bizzat değerlendirmiştir (Tirmizî, Savm, 39 [739]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1389]; bk. Nevevî, el-Mecmû', 5/42-43).
Ancak bugün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir.
Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'ân-ı Kerîm okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nâfile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban'ın on beşinci gecesi (yani berat gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur: 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen'..." (İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191[1388]; bk. Tirmizî, Savm, 39[739]) buyurmuştur.