Grip mi, soğuk algınlığı mı? Hangisine ne iyi gelir?
Hapşu diyerek başlayan Grip mi? Soğuk algınlığı mı? Bağışıklığın zayıf düştüğü mevsim geçişlerinde grip veya soğuk algınlığına karşı neler yapabiliriz? Grip mi? Soğuk algınlığı mı? sorusunun cevabı haberimizde...
Yılda bir iki kez herkesin yakalandığı hastalıklardan bir tanesi olan soğuk algınlığı veya grip aslında birbirine yakın rahatsızlıklardır. Grip veya soğuk algınlığından nasıl başa çıkabiliriz.
Grip, ani gelişen ateş, öksürük, titreme, kas ağrıları ve burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkan, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir viral enfeksiyondur.
Genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösteren grip, özellikle bebekler, bağışıklık sistemi düşük kişiler ve yaşlılarda daha şiddetli bir şekilde seyredebilir.
Soğuk algınlığı, dünyanın en hızlı yayılan hastalıklarından bir tanesidir.
Bunun sebeplerinden bir tanesi ise; insan vücudunun soğuk algınlığına neden olan tüm virüslere karşı direnç geliştirememesidir.
GRİP İLE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Hem soğuk algınlığı hem de grip birer enfeksiyon olduğundan her iki durumda da ateş görülmesi mümkündür.
Grip ile soğuk algınlığı arasındaki fark ise ateşin soğuk algınlığında daha nadir olması ve çok daha hafif seyretmesidir. Grip olgularında ise ateş oldukça yüksek olur.
SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belirtileri ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ile ortaya çıkan soğuk algınlığında bol bol dinlenme önerilir.
Bol su tüketimi, tavuk çorbası, sıcak çaylar, bal ve hava nemlendirici soğuk algınlığına iyi gelen yöntemler arasındadır.
Vücut kırgınlığı hissedildiğinde istirahat etmek ve sıvı tüketimini arttırmak önemlidir.
Kekreyemiş İçeriğindeki C vitamini ve polifenol seviyesi sayesinde cildi serbest radikallerin zararlarına karşı korur ve canlandırır.
SOĞUK ALGINLIĞINA EN İYİ NE GELİR?
Soğuk algınlığına iyi gelen sıralanan yöntemler şunları içerir:
Bol sıvı tüketin.
Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay gibi bitki çayları için.
Dinlenin ve uyku düzenine dikkat edin.
Tavuk suyu veya et suyu çorbası için.
Sarımsak yiyin.
Sıcak bir duş alın.
Tuzlu su ile burnu temizleyin ve gargara yapın.
Not: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.