ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

İzmir Körfezi'ndeki felaket: Kirlilik balıklardan sonra midyelerin de sonu oldu! Birçok tür tehdit altında...

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
İzmir Körfezi'ndeki felaket: Kirlilik balıklardan sonra midyelerin de sonu oldu! Birçok tür tehdit altında...

Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor, İzmir Körfezi'nde yaşanan felaketin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Rapor, kirliliğin sadece balıkların değil, midyelerin de sonu olduğunu ortaya çıkardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından inceleme başlatmıştı. Bakanlığa bağlı uzman ekiplerle mobil su ve atık su laboratuvarının bölgeye sevk edilmişti.

Bakanlık, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesine 1 milyon 858 bin Türk lirası para cezası uygulandığını ve sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu bildirmişti.

Şimdi de, İzmir Körfezi'nde yaşanan felaketin boyutu Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor ile bir kez daha gözler önüne serildi. Rapor, kirliliğin sadece balıkların değil, midyelerin de sonu olduğunu ortaya çıkardı.

KİRLİLİK MİDYELERİN DE SONU OLDU

Denizlerdeki atıkları süzerek arındırmasıyla bilinen midyeler bile, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe dayanamadı. Balıklardan sonra onlar da ölmeye başladı.

BİRÇOK TÜR TEHDİT ALTINDA

İzmir Bayraklı'da 20 Ağustos'ta başlayan ve hala devam eden toplu balık ölümlerine ilişkin Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bir rapor hazırladı. O rapor körfezdeki kirliliğin sadece balıkların değil, midyeler başta olmak üzere birçok türün ciddi şekilde yok olduğunu ortaya koydu.

İzmir Körfezi'nde geçen yıl 19 türe ait bin 486 bireyin tespit edildiği bir bölgede bu yıl sadece 4 türe ait 7 bireyin bulunduğu ortaya çıktı. Raporda, midyelerin tamamen öldüğü ve bir tane bile canlı bireyin kalmadığı ifade edildi.

YAŞANAN ÖLÜMLERİN TEK ÇÖZÜMÜ...

Yaşanan ölümlerin kısa vadedeki tek çözümüyse havaların bir an önce soğuması olarak görülüyor. Uzmanlar, soğuk havanın suyun oksijen tutma kapasitesini artırdığını söylüyor.