ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Büyük Marmara depreminin enerjisi azaldı mı? Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan çarpıcı açıklamalar

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Büyük Marmara depreminin enerjisi azaldı mı? Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan çarpıcı açıklamalar

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da meydana gelen 6.2'lik depremin ardından yaptığı açıklamada, sarsıntıların Marmara Denizi içindeki Kumburgaz Fayı'nın batı ucunda gerçekleştiğini belirtti. Ersoy, "Bu deprem büyük depremin habercisi değil, yalnızca enerjinin çok küçük bir kısmını boşalttı" dedi.

İstanbul, dün en büyüğü 6.2 olan bir dizi depremle sarsıldı. Vatandaşlar evlerini terk ederek parklara ve açık alanlara yöneldi. Depremin ardından, "Bu sarsıntı beklenen büyük İstanbul depreminin enerjisini aldı mı?" sorusu gündeme geldi. CNN TÜRK'e konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, değerlendirmelerde bulundu.

"Tüm hareketlilik Kumburgaz Fayı üzerinde"

Ersoy, dünden beri yaşanan sarsıntıların, Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içerisindeki bölümünde, özellikle de 40 kilometre uzunluğundaki Kumburgaz segmentinin batı ucunda (yaklaşık 11-12 km'lik kısımda) meydana geldiğini belirtti. Ana şok, öncü ve artçı sarsıntılar aynı bölge üzerinde yaşandı.

Artçı depremler ne kadar sürecek?

"Sanırım 200'e yakın aktivite var bu segmentte," diyen Ersoy, artçıların bir hafta boyunca sürebileceğini ve şu anki aktivite sürecinin devam ettiğini vurguladı. Artçıların büyüyüp büyümeyeceği sorusuna ise, "Bu konuda kesin bir şey söylemek zor. Ancak dağılımda bir değişiklik olursa, farklı yorumlanabilir" dedi.

Farklı uzman görüşleri için ne dedi?

Deprem büyüklüğüyle ilgili tartışmalara da değinen Ersoy, "Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın 6.5'ten büyük deprem üretmeyeceği yönündeki iddialar teknik ve bilimsel olarak doğru değil. Bu fay geçmişte büyük depremler üretti, gelecekte de üretebilir" ifadelerini kullandı.

6.2 büyüklüğündeki deprem enerjiyi aldı mı?

Beklenen büyük depremin enerjisinin bu depremle boşalıp boşalmadığı sorusuna Ersoy şu cevabı verdi:

"Bir miktar enerjiyi almıştır ancak bu miktar çok küçük. Örneğin 7.2 büyüklüğünde bir deprem bekleniyorsa, 6.2 büyüklüğündeki deprem bunun sadece 32'de 1'i kadar enerji boşaltmıştır. Dolayısıyla aynı enerjiyi boşaltabilmek için 31 tane daha 6.2 büyüklüğünde deprem gerekir. Bu nedenle büyük depremin tetiklendiğini söylemek şu an için teknik bir olasılık ama kesin değil."

Deprem ne kadar sürecek?

"Bence en az bir hafta bu tür sarsıntıları yaşayabiliriz. Sonraki aktiviteler Marmara Denizi'nin olağan sismik hareketleri olarak kabul edilebilir."

İstanbul deprem risk haritası ve tsunami ihtimali

Ersoy, fay hattına yakın bölgelerde depremin daha yoğun hissedileceğini ve Avrupa ile Anadolu yakasının kıyı kesimlerinin en fazla etkileneceğini söyledi. Ayrıca 6.2'lik deprem sonrası deniz yüzeyinde hafif dalgalanmalar gözlemlendiğini belirtti. Bu hareketlerin tsunami olasılığı taşımasa da, Marmara'daki denizaltı heyelanları sonucu, 6.5'i geçen depremlerden sonra tsunami dalgalarının oluşabileceği uyarısında bulundu.


Etiketler:
Deprem İstanbul Prof. Dr. Şükrü Ersoy