İstanbul depremiyle ilgili 3 bakandan ortak açıklama: büyük hasar yok

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Hasdal'daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde açıklamalarda bulunuyor. Bakan Yerlikaya devletin tüm kurumlarıyla sahada olduğunu belirtirken, "Depremde herhangi bir can kaybı yaşanmadı. 101 bin kişinin barınma talebi karşılandı" dedi. Bakan Kurum şu ana kadar 7 binanın az hasarlı olarak tespit edildiğini belirtti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Hasdal'daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde açıklamalarda bulundu.
Bakan Ali Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Saat 17.55'e kadar İstanbul'da en büyüğü 5,9 olmak üzere toplam 127 artçı deprem yaşandı. 4 ve üzeri büyüklükte olan artçı sarsıntı sayısı ise 7 oldu. Bakan Yerlikaya, şu ana kadar can kaybı veya yaralı olmaması nedeniyle büyük bir şükür duyduklarını belirtti.
İlk olarak, depremin olumsuz etkilerinin sahada olup olmadığını tespit etmek amacıyla tarama çalışmaları başlatıldı. AFAD koordinasyonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 39 ilçe belediyesi, itfaiye, emniyet, jandarma, 1. Ordu ve devletin tüm birimleri, İstanbul Acil Müdahale Planı çerçevesinde görev başındaydı. Yerlikaya, şu ana kadar içinde insan bulunan yerleşim alanlarından gelen herhangi bir bina enkazı ihbarı almadıklarını söyledi. Ancak Fatih ilçesinde bir metruk bina tespit edildi. Tarama ve tahliye çalışmalarının devam ettiğini belirten Yerlikaya, 9 evin tahliye edilmesi gerektiğini de ekledi.
Bakan Yerlikaya, tüm bakanların İstanbul ile ilgili paylaşımlar yaptığını, Milli Eğitim Bakanı'nın okullarla ilgili taramayı paylaştığını belirterek, Perşembe ve Cuma günleri İstanbul'daki eğitim-öğretime ara verildiğini açıkladı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanı ile yapılan görüşmelerin ardından, İstanbul'daki üniversitelerde de tatil ilan edildiği duyuruldu. İstanbul Valisi ise kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için görevlerine gelme izni verildiğini ifade etti.
Acil çağrı hattı 112'ye toplamda 10 bin 84 çağrı geldiğini söyleyen Yerlikaya, İstanbul'un 16 milyonluk nüfusuyla, 131 dünya ülkesinden daha büyük bir nüfusa sahip olduğunu ve bu kadar büyük bir nüfusun olduğu şehirde yalnızca 10 bin 84 çağrı geldiğini belirtti. Çoğu çağrının bilgi edinme amaçlı olduğunu, bazı çağrıların ise bina ve sağlıkla ilgili endişeleri içerdiğini ifade etti. Ayrıca, Fatih ilçesinde metruk binaya dair herhangi bir can kaybı veya ciddi tehlike ihbarı olmadığı için şükür duyduklarını söyledi.
Depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanına bilgi verildiğini ve talimatlar alındığını belirten Yerlikaya, Deprem Bilim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Orhan Tatar ile yapılan değerlendirmelerin halkla paylaşılacağını belirtti. Yerlikaya, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, depremin öncesinde risk azaltma çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, vatandaşların evlerinin durumu hakkında en iyi bilgiyi kendilerinin bildiğini ve gerektiğinde güçlendirme veya kentsel dönüşüm hizmetlerinden faydalanmalarını önerdi.
Yerlikaya, 2019 Silivri depremini hatırlatarak, o zaman haberleşme zorlukları yaşandığını ancak bu sefer devlet ve millet olarak büyük bir hazırlık yapıldığını belirtti. Deprem öncesinde alınan önlemlerin ve hizmetlerin başarıyla uygulandığını söyledi. İstanbul'daki depremde enkaz kaldırma ve arama-kurtarma işlemi yapılmadığını belirterek, bu konuda hükümet ve belediyelerin el birliğiyle çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Son olarak, İstanbullulara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Yerlikaya, hastaneye başvuran vatandaşlara acil şifalar diledi ve deprem öncesinde yapılması gereken hazırlıklara dikkat çekerek, devlet ve millet olarak el birliğiyle bu tür durumlara karşı daha da güçlü bir şekilde hazırlanılmasının önemini vurguladı.
Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
* Depremin hemen ardından İstanbul başta olmak üzere toplamda 1399 yapı ihbarı aldık. İhbar edilen binaları arkadaşlarımız hızlı bir şekilde inceleme yaptı. Şu ana kadar 7 binamız az hasarlı.
* Bugün de İstanbul'daki tüm hastanelerin hızlı bir şekilde tespitlerini yapacağız. Şeffaf bir şekilde sonuçları milletimizle paylaşacağız
* Yaşadığımız bu depremle beraber bir kez daha gördük ki ülkemizin en büyük gerçeği depremdir. Deprem geçtikten üç gün sonra, beş gün sonra deprem gerçeğini unutuyoruz, biz hep söylüyoruz, riskli bina öldürür.
* Bu tablo karşısında asla kaybedecek vaktimiz yok ve bu dönüşüm (kentsel dönüşüm) göz ardı edilecek bir durum değildir. Sorumluluk sahibi herkes bilmesi gerekir ki, İstanbul'un tek gündemi deprem olmalıdır.
* Yaşadığımız depremde TOKİ binalarında bir tane vatandaşımızın burnu bile kanamadı. Bilim insanlarımızın görüşleri doğrultusunda bu süreci yürütüyor olacağız.
* Devletimiz tüm gücüyle İstanbul'u depreme hazırlamak için canla başla tüm birimleriyle, bakanlıklarıyla çalışmaktadır. İstanbul için her saniye değerli, vakit daraldıkça daralıyor.
DEPREMDEN KAÇ KİŞİ ETKİLENDİ?
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul'daki depremle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"İstanbul'daki deprem nedeniyle düşme, atlama veya yıkılma korkusuyla panik atak geçiren toplamda 236 vatandaşımız etkilendi. Yapılan ilk değerlendirmede, İstanbul ve çevre illerdeki herhangi bir hastanemizde hizmetin aksadığına dair bir durum tespit etmedik."
- Popüler Haberler -

Emine Erdoğan: Sanatla tanışan her çocuk, dünyayı da keşfeder

14 milyon kişilik gıda yardımı

İstanbul'da depremler için operatörler masaya oturacak!

CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayı için eski delegelerden iptal talebi!

Deprem bahanesiyle bağış toplayan Resul Berat Sürücü gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem günlük siyasete alet edilemez
