ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Biden'ın çekilmesinde Erdoğan etkisi

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Biden'ın çekilmesinde Erdoğan etkisi

ABD'de Biden dönemi bitiyor. Görev süresi boyunca hiçbir dış politika başarısına imza atamayan biden, giderken ardında dünyaya birçok yeni kriz miras bırakıyor.

ABD'de Biden dönemi kapanıyor aday olmayacak. Gerekçesi yaşı ve ekrana da yansıyan bunama belirtileri mi? Eğer öyle olsaydı bu kararı aylar öncesinden verirdi, Seçimlere 3 ay kala değil.

ÇEKİLME SEBEBİ SADECE TRUMP MI?

Biden'in çekilmesinin sebebi Trump karşısında başarı elde edemeyeceğini görmesinden ya da anketlerin bunu net olarak ortaya koymaya başlamasından. Bunun sebebi de Biden'in ABD halkından 2. kez onay alacak başarılara imza atamamış olması

Bu doğrultuda özellikle dış politikada karşısında hep Erdoğan'ı buldu yani Biden'in devrilmesinde Erdoğan'ın da rolü var

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Örneğin Rusya-Ukrayna savaşı eğer Türkiye tam teslimiyet sergileseydi Rusya hala bu kadar zinde olabilir miydi? Her iki tarafa da eşit mesafede olmaya dikkat etmesiydi, ekonomik yaptırımlara katılsaydı ya da boğazı ABD gemilerine açıp Rus gemilerine kapasaydı manzara nasıl olurdu?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN HAMAS'A SAHİP ÇIKMASI

Biden için Rusya-Ukrayna savaşında işlerin tam olarak istediği gibi gitmemesinde Erdoğan Türkiye'sinin rolü küçümsenemez. Ama sadece Rusya-Ukrayna savaşı değil. Erdoğan Türkiyesi'nin ABD'nin İsrail'e kayıtsız desteğinin gayrimeşru hale gelişinde de rolü var. Nasıl mı? Örneğin Hamas'a sahip çıkarak.

BM'DEKİ FİLİSTİN OYLAMALARI

Hamas'a bu mertebeden bir destek onu otomatikman siyasallaştırdı ve 9 Ekim saldırısını bir terör olayı olmaktan çıkardı. Ayrıca Türkiye diplomatik gücünü Gazze lehine kullanarak uluslararası bir kamuoyu oluşturdu BM'deki Filistin oylamalarına gelen yüksek destekte bunun da etkisi vardı.

ABD'NİN SURİYE'DEKİ VARLIĞI

Biden Suriye'de de bir adım ileri gidemedi ABD'nin PKK/YPG'ye desteği sürdü ama Türkiye zaten ABD'nin buradaki hain emellerine art arda yaptığı operasyonlarla şah çekmişti ve Biden'in Suriye'de taş oynatmasına izin vermedi. Biden görevi süresince dış politikada potansiyel coğrafyalardan bir başarı hikayesi çıkaramadı. Erdoğan, elinin uzandığı yerlerde Biden'in önüne hep taş koydu.

Yardımının işleri kolaylaştıracağı yerlerde de Biden'e destek vermedi. Günden güne halkının gözünün önünde popüleritesini kaybeden Biden dış politikada da destan yazmayınca adaylıktan feragat etmek zorunda kaldı.