ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Hava atmak için panel kırdılar, Telegram'da sattılar!

Akşam Gazetesi - | Son Güncelleme Tarihi:
Hava atmak için panel kırdılar, Telegram'da sattılar!

Kişisel verileri ele geçirenlere yönelik düzenlenen ‘Panel' operasyonunda yakalanan 69 şüphelinin, bunlardan 35'i çocuk olmak üzere, ifadeleri gün yüzüne çıktı. Kimileri panel kurmayı YouTube'dan öğrendiğini belirtirken, kimileri de bunu yalnızca hava atmak için kullandığını söyledi.

Panel adı verilen illegal sorgulama sistemleri aracılığıyla ad, soyad, T.C. kimlik numarası, tapu kayıtları, sağlık bilgileri gibi çok sayıda kişisel veriyi para karşılığı satanlara yönelik İstanbul merkezli 25 ilde operasyonlar düzenlendi.

Soruşturma kapsamında 35'i çocuk yaştaki 69 şüpheli gözaltına alınırken bunlardan 44'ü tutuklandı. Soruşturmada, bazı zanlıların sulh ceza hakimliğindeki ifadelerine ulaşıldı.

5-6 BİN LİRA KAZANDIM

Bazı şüpheliler ifadelerinde, internet siteleri üzerinden panel satışı yaparak para kazandıklarını belirtti. Tutuklanan şüphelilerden Hüseyin Ç. ifadesinde, 2023'te internet sitesi üzerinden panel satışı yaptığını belirterek, "Bu işte o dönemler 5-6 bin lira kazanmıştım. Bu suçtan dolayı cezaevine girmiştim" ifadesini kullandı.

Tutuklu şüpheli Muhammed F.A. ise 18 yaşında ve öğrenci olduğunu aktardı. Panel kurmayla ilişkilendirilen "T.C.'den tut adres, aile falan hepsi" seklinde mesajının hava atmak amacıyla yapılan yazışmalar olduğunu belirten şüpheli Muhammed F.A., "Dalga geçmek, hava amaçlı atmıştım. Bu mesajlar ciddi değildi" ifadelerini kullandı.

Tutuklu şüpheli Mustafa D. de savunmasında, veri sattığını kabul ederek, şunları anlattı: "Telegram üzerinden satıyorum. Nextvortex isimli panelde satıyorum. Yaklaşık 3 aydır bu işin içindeyim. Bilerek, devletin bilgilerine saldırarak elde etmedim. Bunlar piyasadaydı. YouTube'da panel nasıl kurulur videoları vardı. Bu bilgiler ad, soyad, sülale bilgileridir. Sağlık ya da tapu bilgileri yoktur. Mesajlaşmalar bana aittir. Ayda en fazla 7-8 bin lira kazanıyorum. Pişmanım."


Etiketler:
kişisel veri güvenliği çocuk panel operasyonu YouTube panel kullanımı