ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

2025 yılı Ramazan Bayramı gelenekleri nelerdir? Ramazan Bayramı 2025 ne zaman?

BEHRAM YILDIZ - | Son Güncelleme Tarihi:
2025 yılı Ramazan Bayramı gelenekleri nelerdir? Ramazan Bayramı 2025 ne zaman?

Ramazan Bayramı 2025'de geleneksel olarak yapılan Ramazan Bayramının olmazsa olmazları vardır. Günler öncesinden başlayan hazırlıklar devam ediyor, alışverişe çıkılıyor, yemekler, tatlılar yapılıyor. Bayram gelenekleri, yine evlerimize coşku getiriyor. Ramazan Bayramı 2025 ne zaman? 2025 yılı Ramazan Bayramı gelenekleri nelerdir?

On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayı boyunca Müslümanlar oruç ibadetini yerine getirecek orucunu tutuktan sonra Ramazan bayramına kavuşuyor. Ramazan Bayramı 2025 ne zaman? 2025 yılı Ramazan Bayramı gelenekleri nelerdir?

Ramazan-ı şerifin son günü ile bayramın ilk günü arasındaki geceye Ramazan Bayramı gecesi denir.

Ramazan Bayramı ritüelleri dendiğinde ilk akla gelen şey hiç şüphesiz erken uyanmak, daha doğrusu uyandırılmaktır. "Bugün bayram, erken kalkın çocuklar. / Giyelim en güzel giysileri." Barış Manço'nun bu şarkısı, başlı başına bir ritüeli açıklamaktadır. Bayram sabahı erkenden uyanılır, tertemiz ve yepyeni giysiler giyilir; kahvaltıya o şekilde oturulur. Bu ritüel aslında Ramazan ayına ve bayrama gösterilen saygının bir göstergesidir.

Ramazan Bayramının ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını genellikle erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca Müslümanlar eş, dost ve akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar.

RAMAZAN BAYRAMI 2025 AREFESİ NE ZAMAN ?

Bu sene Ramazan Bayramı arefe günü 29 Mart 2025 Cumartesi günü yaşanacak. Bu yıl Ramazan Bayramı arife günü Cumartesi'ye bayramın ilk günü ise Pazar gününe yani hafta sonu tatiline denk geliyor.

RAMAZAN BAYRAMI 2025 NE ZAMAN?

Hicrî takvime göre 9. ay olan Ramazan ayı 2025 yılında 1 Mart tarihinde başladı. 29 Mart Cumartesi ise bu yıl Ramazan ayının son günü olacak. 30 Mart Pazar, 31 Mart Pazartesi ve 1 Nisan Salı günü Ramazan Bayramı olarak kutlanacak.

RAMAZAN BAYRAMLARIMIZIN OLMAZSA OLMAZLARI

Ramazan Bayramı gelenekleri arasında erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet'e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir.

Büyüklerin bayramda giyecekleri çıkarılır, ütülenir, çocuklar için bayramlık alışverişi yapılır. Misafirler için şeker ve çikolata alınır. Bayram günü yemeğe bırakılacaklar için yemekler hazırlanır. Arife gününe pek iş bırakılmaz. Arife günü yıkanmanın sevap olduğuna inanıldığı için ailece yıkanılır.

Sütlaç, irmik tatlısı, etimek tatlısı, muhallebili kadayıf, muhallebili revani ramazan tatlıları sütlü tercih edenlere; kadayıf dolması, şöbiyet, künefe, bal parmak tatlısı, fıstıklı büzme baklava da şerbetli ramazan tatlıları sevenler için birebir ölçülerle her damağa hitap edebilecek şekilde sizler için hazırlandı.

EV BAKLAVASI

Ev baklavası, bayram tatlıları arasında ilk sıralarda yer alır ve dolayısıyla bayram sofralarının olmazsa olmazıdır.

HARÇLIK VERMEK

Çocuklara harçlık vermek de Ramazan Bayramı gelenekleri arasındadır. Çocuklar bayramda büyüklerini ziyaret ederek ellerini öperler. Büyükler de onlara harçlık vererek yüzlerinin gülmesine sebep olurlar.

MEZARLIK ZİYARETİ YAPMAK

Ramazan Bayramı gelenekleri arasında en önemlisi büyüklerimizi ziyaret etmektir. Bu özel günde, aramızdan ayrılan büyüklerimizi de unutmamamız gerekir. Bu nedenle Ramazan Bayramı'nda en fazla ziyaret edilen yerlerden birisi mezarlıklardır...


Etiketler:
Ramazan Bayramı ramazan gelenekselleri ramazan tatlısı bayram ne zaman