ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Deprem çatlağı: Uzmanlar Marmara'daki risk üzerine fikir ayrılığı yaşadı

Akşam Gazetesi - | Son Güncelleme Tarihi:
Deprem çatlağı: Uzmanlar Marmara'daki risk üzerine fikir ayrılığı yaşadı

İstanbul'u etkileyen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar arasında görüş ayrılığı oluştu. Jeolog Şener Üşümezsoy, bu depremin Marmara'da büyük bir deprem riskini ortadan kaldırdığını öne sürerken, Prof. Dr. Naci Görür ise aksine, bu sarsıntının 7'nin üzerindeki büyük bir depremin riskini artırdığını ifade etti.

Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 23 Nisan'da en büyükleri 5.9 ve 6.2 olan çok sayıda sarsıntı akıllara 'beklenen büyük İstanbul depreminin öncüsü mü?' sorularına neden oldu. Yıllardır Marmara'da 6.5'ten büyük deprem beklemediğini öne süren yer bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Başka deprem riski yok, Marmara'da depremler bitti" dedi. Aksini iddia eden yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den bir kez daha çarpıcı uyarılar geldi.

6.2'LİK SARSINTI ENERJİ KAÇAĞIYDI

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Silivri'deki depremi uzun zamandır beklediklerini belirten Görür, Kumburgaz Fayı'nı işaret ederek, "Bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara'nın içindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehididi daha fazla artırdı" dedi. 2019'da Silivri merkezli 5.8'lik depremin de Kumburgaz Fayı'nda yaşandığına dikkati çeken Görür, "Bu fay canlı, enerji biriktiriyor. Bazı zonlarda ince küçük kaymalarla enerji kaçırabilir. 6.2'lik depremin farkı yok. Bu beklediğimiz depremi küçültecek bir şey değildir. Depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara'daki fay tehdidi ortadan kalkmadı."

ADALAR DA KIRILIRSA 7.6 OLUR

Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun Marmara'nın içerisinde 160 kilometre uzunluğunda ve 3 koldan oluştuğunu belirten Görür, "Adalar ve Kumburgaz fayları birlikte kırılırsa en fazla 7.6 olur. Aynı anda kırılacağını düşünüyorum. Tekirdağ Fayı zaten 1912 Şarköy depremiyle kırılmış" dedi. Artçıların konumuna da dikkat çeken Görür, 23 Nisan depreminin doğusunda yoğunlaştığını ve bu durumun Adalar Fayı'nın daha fazla stres altında kalmasına neden olabileceğini söyledi.

AKADEMİK KAVGA

NACİ GÖRÜR: 'AYAĞI DENİZE DEĞMEMİŞ'

Naci Görür: Bütün dünyanın kabul ettiği verilere dayalı konuşmak zorundasın. Marangoza, kasaba konuşmuyorsun... Bilim dünyasına konuşuyorsun.

N.G.: Ayağına deniz suyu değmemiş adam Marmara hakkında konuşuyor.

Şener Üşümezsoy: Marmara Denizi'ni avucumun içi gibi bilirim. Kuzey Anadolu fayı yanal hareket eden bir sistem.

Ş.Ü.: Istıranca Dağları'nda kayaları kırarak pazı yaptım. Bu arkadaşlar hayatında araziye çıkmamış, makaleden makaleye yazmaktan ibaretler.

BİLİMSEL AYRILIĞIN NEDENİ ADALAR FAYI

N.G.: Kumburgaz Fayı'nın uzunluğu 65-70 km. 30 km'si kırıldıysa devamı da var.

N.G.: 6.2'lik deprem Adalar Fayı'ndaki stresi arttırdı. Kumburgaz Fayı'yla birlikte kırılırsa 7.6'lik deprem olur.

N.G.: 1766 ve 1509'da bu fay nasıl davranmışsa tekrarlayacak.

N.G.: 1999'dan itibaren her an olmak kaydıyla bu depremin olma olasılığı yüzde 47'dir.

Ş.Ü.: '50 km'lik fay 7'lik deprem üretir' diyorlar. 7 büyüklüğü için bin km'lik fay kırılmalı.

Ş.Ü.:Adalar Fayı 10 milyon yıldan beri ölü. 20 km'lik bir boşluğa rağmen oradan Adalar fayını getirip bu faya ekliyorlar.

Ş.Ü.: En büyük deprem 1894'te. '250 yılda bir deprem oluyor' savı çöp oldu.

Ş.Ü.:99'dan sonra da 'Marmara'da 10 yıl içinde deprem olacak' dediler ama olmadı.

ŞENGÖR'E DE SALVO: HOCA DEĞİL

İTÜ Maden Fakültesi'nde emekli olan Prof. Dr. Celal Şengör de 6.2'lik depremin beklenen büyük felaketi öne çektiğini belirterek, "İstanbul'u terk edin" çağrısı yapmıştı. Üşümezsoy, Şengör'e yanıt verdi: "Beni Celal ve Naci'nin karşısına koymak bana büyük haksızlık olur. Celal hoca değil."

Karadeniz'de Bulgaristan'ın Burgaz açıklarında dün saat 10:43'te 14 km derinlikte 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssünün Kırkareli'nin Demirköy mevkiine 67 km uzaklıkta olduğu açıklandı. Aynı bölgede 2.1 ile başlayan irili ufaklı 12 deprem kaydedildi.


Etiketler:
İstanbul deprem riski Marmara deprem uzman görüşü