CHP'nin TBMM'deki yetki aşımına Numan Kurtulmuş noktayı koydu: Yok hükmündedir

Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu nedeniyle çalışmalarına ara verilen Genel Kurul'da, Anayasa Mahkemesi kararı okutulunca TBMM'de Can Atalay krizi yaşandı. TBMM Başkanı, teamüllere aykırı hareket eden Başkanvekili Karaca'ya sert tepki göstererek, "TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın Anayasa'ya, İçtüzük'e ve teamüllere aykırı olarak bir metni kâtip üyeye okutması hem yetki aşımı hem de hukuken yok hükmündedir." dedi.
Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın Anayasa Mahkemesi'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'la ilgili karar hükmünü oldubittiye getirerek okutması tepkiyle karşılandı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Karaca'nın Anayasa'ya, İçtüzük'e ve teamüllere aykırı olarak bir metni katip üyeye okutarak yetkisini aştığını belirttiği basın açıklamasında şunları kaydetti:
"YOK HÜKMÜNDEDİR"Genel Kurul'un 16 Nisan 2025 tarihli 77'nci Birleşimi'nin açılmasından önce yapılan Danışma Kurulu Toplantısı'nda, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu münasebetiyle bugün Genel Kurul'da sadece grup başkanvekillerinin geçmiş olsun temennisinde bulunması ve akabinde Genel Kurul'un çalışmalarına devam etmemesi kararlaştırılmış, ayrıca 17 Nisan 2025 tarihinde de Genel Kurul'un toplanmaması yönünde bütün siyasi parti gruplarının oy birliğiyle Danışma Kurulu önerisi imzalanmıştır.
Genel Kurul'da söz alan siyasi partilerin temsilcileri TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için geçmiş olsun dileklerini sunmuştur. Danışma Kurulu'nda oluşan bu ortak iradeye rağmen birleşimin sonunda TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Anayasa'ya, İçtüzük'e ve teamüllere aykırı olarak, Kâtip Üye Sibel Suiçmez'e Anayasa Mahkemesinin Can Atalay hakkında vermiş olduğu kararın hüküm kısmını okutmuştur.
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın Anayasa'ya, İçtüzük'e ve teamüllere aykırı olarak bir metni kâtip üyeye okutması hem yetki aşımı hem de hukuken yok hükmündedir.
Genel Kurul'da TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'e bütün siyasi partiler tarafından geçmiş olsun mesajlarının verildiği oturumda teamüllere ve siyasi nezakete sığmayan bir davranışla TBMM hukuka aykırı bir uygulamaya maruz bırakılmıştır. Bu davranış aynı zamanda TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in şahsına yapılmış bir saygısızlıktır.
Ayrıca; İçtüzük'ün 15'inci maddesine göre TBMM Başkanvekilleri, Genel Kurul birleşimlerini TBMM Başkanı adına yönetir. Başkanvekillerinin hangi birleşim ve oturumları yöneteceğini, gündemin "Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları" kısmında yer almasını ve gündeme girecek işleri TBMM Başkanı belirler. Hiçbir TBMM Başkanvekili, TBMM Başkanı'nın iradesi hilafına, temsil ettiği bu makamın yetkilerini kullanamaz. TBMM Başkanı tarafından belirlenmeyen herhangi bir husus, Genel Kurul gündemine getirilemez.
TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis'in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez'i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük'ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum. 16.04.2025
BASIN AÇIKLAMASI
— Numan Kurtulmuş (@NumanKurtulmus) April 16, 2025
Genel Kurul'un 16 Nisan 2025 tarihli 77'nci Birleşimi'nin açılmasından önce yapılan Danışma Kurulu Toplantısı'nda, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu münasebetiyle bugün Genel Kurul'da sadece grup başkanvekillerinin geçmiş olsun temennisinde... pic.twitter.com/b8tXuAlr9u
- Popüler Haberler -

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve bakanlardan Mevlüt Çavuşoğlu'na taziye ziyareti

Yasa dışı bahis ağına büyük darbe: Diyarbakır'da 48 tutuklama

Kadıköy Belediyesi'nde maaş skandalı! İşçinin sabrı taştı: Aylardır ödeme yok

Gülşen konseriyle yakayı ele veren CHP belediyesi! 2 kişiye tutuklama

Protestolara dahil olmuşlardı: İmamoğlu soruşturmasında 8 gazetecinin yargılanmasına başlandı

Emine Erdoğan, Cemre Çarşısı açılışında 'Aile, İyilik ve Sürdürülebilirlik' vurgusu
