ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Lübnan'da yeni siber saldırı! İsrail bu kez telsizleri patlattı...Çok sayıda ölü ve yaralı var

AA - | Son Güncelleme Tarihi:
Lübnan'da yeni siber saldırı! İsrail bu kez telsizleri patlattı...Çok sayıda ölü ve yaralı var

Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde telsiz cihazlarında patlamalar meydana geldi. Patlamanın Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın yakınlarında olduğu bildirildi. Lübnan genelindeki telsiz patlamalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 14'e yükseldiği, yaralı sayısının 450'yi aştığı bildirildi. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Lübnan'daki olayları görüşmek için cuma günü öğleden sonra acil oturumla toplanacağı açıklandı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde, dünkü çağrı cihazı patlamasında öldürülen Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın yakınlarında patlama sesi duyuldu.

Olay yerinde bulunan AA muhabirleri patlamanın sesini duyarken, görgü tanıkları, dünkü patlamada yer alan cihazlardan ya da başka çağrı cihazlarından patlamanın gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

14 KİŞİ ÖLDÜ, YÜZLERCE YARALI VAR

Lübnan genelindeki telsiz patlamalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 14'e yükseldiği, yaralı sayısının 450'yi aştığı bildirildi. Açıklamada, patlamalarda yaralananların hastanelere nakledilme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu kaydedildi.

Lübnan Sivil Savunma Müdürlüğü de Beyrut'un güneyi, Bekaa ve Cebel Lübnan bölgelerinde cihazların patlaması sonucu evlerde, araçlarda ve iş yerlerinde çıkan yangınları söndürmeye çalıştıklarını bildirdi.

Siber terör BM'yi alarma geçirdi! Guterres'ten itidal çağrısı

Başkent Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde, dünkü çağrı cihazı patlamasında öldürülen Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın üzerinde İsrail'e ait olduğu tahmin edilen bir insansız hava aracının uçtuğu gözlemlendi.

NNA'daki haberde, İsrail'e ait keşif uçaklarının da ülkenin güneyinde yoğun uçuşlar yaptığı bilgisi paylaşıldı.

İNGİLTERE'DEN SALDIRILARA TEPKİ

İngiltere, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu meydana gelen sivil kayıpların "son derece üzücü" olduğunu belirterek, bölgedeki gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

Lübnan'daki durumu yakından takip etmeyi sürdürdüklerini belirten sözcü, İngiltere'nin bölgedeki diplomatik ve insani yardım ortaklarıyla birlikte çalıştığını bildirdi.

Filistin'in İsrail teklifi BM'de kabul edildi

"BEDEL YÜKSEK OLMALI"

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Hizbullah ile çatışmaların sürdüğü kuzey sahası için saldırı ve savunma planlarını onayladığını belirterek, "Her aşamada, Hizbullah için bedel yüksek olmalı." dedi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Halevi'nin, Lübnan'da yaşanan telsiz patlamalarının ardından artan gerilim sonrası Kuzey Komutanlığı'nda durum değerlendirmesi yaptığı kaydedildi. Halevi, Hizbullah ile çatışmaların devam ettiği kuzey sahası için saldırı ve savunma planlarını onayladığını açıkladı.

Hizbullah ile çatışmalar nedeniyle tahliye edilen kuzeydeki İsraillileri evlerine döndürecek güvenlik koşullarını oluşturmaya kararlı olduklarını vurgulayan Halevi, "henüz etkinleştirmedikleri birçok kabiliyetleri olduğu ve bunlardan bazılarını burada (Kuzey Komutanlığı'nda) gördüklerini" savundu. Halevi, "Her aşamada, Hizbullah için bedel yüksek olmalı." ifadelerine yer verdi.

İRAN'DAN SALDIRILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İran Hükümet Sözcüsü Fatıma Muhacerani, Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından bugün de telsizlerin infilak ettirilmesine tepki gösterdi. Muhacerani sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan'da gerçekleştirilen patlamaların sorumlusu olarak İsrail'in kınanması gerektiğini belirtti. Muhacerani, "İsrail'in saldırıları uluslararası toplum nezdinde nefret ve öfkeye neden oluyor. İsrail'in yüzlerce sivilin yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine neden olan düzenlediği dünkü saldırısını ve bugün tekrar Hizbullah'ın telsizlerini hedef alan saldırısını şiddetle kınıyorum. İran olarak yaralıların tedavisi için her türlü yardımı yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLATILMASI

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında dün eş zamanlı patlamalar yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail'i sorumlu tutarken İsrail'den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Air France, Lübnan ve İsrail'e uçuşlarını askıya aldı

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.

İSRAİL'İN ODAĞI LÜBNAN'A KAYDI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan genelinde 24 saatte elektronik cihazlarda yaşanan ikinci patlamanın ardından ülkesinin "odağının Lübnan cephesine kaydığını, savaşta yeni bir aşamanın başladığını" söyledi.

İsrail basınındaki haberlere göre Gallant, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti yakınlarında bir hava üssüne yaptığı ziyarette "Ağırlık merkezi kuzeye kayıyor. Güçlerimizi, kaynaklarımızı ve enerjimizi kuzeye hareket ettiriyoruz." dedi.

Lübnan'da telsizlerin patlatıldı! ASELSAN'dan dikkat çeken bomba paylaşımı

İsrail'den Lübnan'a ikinci dijital saldırı! Peki çağrı cihazlarını kim sattı? Canlı yayında çok konuşulacak değerlendirmeler

Gallant, "Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. Uyum sağlamalıyız. Zaman içinde tutarlılık göstermeliyiz. Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor." diye konuştu.

Lübnan'da telsizlerin patlatıldı! ASELSAN'dan dikkat çeken bomba paylaşımı

DİJİTAL TERÖRÜN GÖRGÜ TANIĞI 24'TE

Lübnan-Türk Derneği Başkanı Kamal Maksoud, konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.