ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Pirinç mi bulgur mu sağlıklı? Canan Karatay'ın tercihi...

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Pirinç mi bulgur mu sağlıklı? Canan Karatay'ın tercihi...

Pirinç ve bulgur mutfaklarımızdan eksik olmayan iki ürün. Peki, pirinç mi bulgur mu daha sağlıklı? “Pilav yemeyin” diyen Canan Karatay, bağırsaklar için bulguru öneriyor. İşte pirinç mi bulgur mu diyenlere tüm detaylar…

Türk mutfağının olmazsa olmaz ürünlerinin başında bulgur ve pirinç geliyor. Peki, pirinç mi bulgur mu daha sağlıklı? Pilav yiyenlere kızan Canan Karatay, bulgurun daha sağlıklı olduğunu söylüyor.

Tereyağının yemeklerde bol bol kullanılmasını tavsiye eden Karatay, tok tutan diğer bir şeyin ise kaya tuzu olduğunu belirtiyor.

PİRİNCİN FAYDALARI

İshal olmayı engeller

Beyin sağlığı, sinir sisteminin sağlığı ve bağışıklık için çok önemlidir.

Pirinç içinde sodyum, potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri ve vitamin A, Vitamin C gibi vitaminleri de barındırdığı için kemik gelişimi, cilt ve tırnak sağlığına iyi gelir.

Pirinçte bulunan karbonhidrat vücut tarafından kolay metabolize edilerek kullanılabilir enerjiye çabucak dönüştürülebilmektedir. İshal oluştuysa bulgur yerine pirinç tercih edilmelidir.

Yine en önemli özelliklerinden biri olarak laktoz ve glüten gibi alerjik bileşenleri içermez, sindirim ve bağırsak sistemi üzerine hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

İnek sütüne kıyasla pirinç proteinlerinin amino asit bileşimi anne sütündekilere daha yakındır. Bu nedenle bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye başlarken pirinç unu rahatlıkla kullanılabilir.

Ayrıca çölyaklılar ve glütensiz diyet yapması gerekenler tahıl olarak bulgur yerine pirinç tüketebilir.

BULGURUN FAYDALARI

Lif bakımından zengindir. Bağırsakları çalıştırır.

Tok tutar

Yapılan sağlık alıştırmalarına göre kolon kanserine karşı koruduğu da kanıtlanmıştır.

Kabızlık oluştuğunda ya da vücudun lif alması gereken durumlarda pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.

Bulgurun pirince göre besin değerleri vitamin ve mineral açısından daha çok zengindir. 100 Gram Pirinç pilavı kalorisi 90-110 kalori arasında değişir. 100 Gram Bulgur pilavı kalorisi ise 75-90 kalori arasında değişir.

En önemli ayırt edici özellik ise glisemik değerlerdir. Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür.

Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir.

PİRİNÇ SAĞLIK İÇİN NASIL PİŞİRİLMELİDİR?

Buharda pişirilirse daha besleyicidir. Buharda pişirme esnasında vitamin ve mineraller pirinçlere daha iyi nüfuz eder. Tereyağı veya sıvı yağla pişirilip pilav yapılacaksa, kullanılan yağın yanmasını önlemek için bir miktar da zeytinyağı kullanılabilir ve yağı yakmadan pirinçle işlem yapılması gerekir. Ayrıca eser miktarda tuz katılmalıdır. Yanmış ya da fazla yağlı ve tuzlu pirinç pilavı sağlığa zararlı hale gelebilir