ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Duvar gibi sebze! Turşu küfünü engelliyor! Tek bir hile yetiyor

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Duvar gibi sebze! Turşu küfünü engelliyor! Tek bir hile yetiyor

Kışın turşu sofranın jokeri gibidir. Hatta bazen evde yemek olmadığında turşu, yoğurt, ekmek gibi atıştırmalıklar bile yeterlidir. Aynı zamanda turşu yemek ilaç kadar etkili. Ancak turşu küfü de bir o kadar zararlı. Birkaç püf noktasıyla turşunun küf sorununu yönetebilir ve tekrar oluşumunu önleyebilirsiniz. Bir sebze turşu küfünü engelliyor. İşte turşuyu beyazlıktan kurtaran hile…

Turşu küfü kaçınılmaz. Kışın turşu küflenirse, durumu düzeltmek ve turşuyu kurtarmak için birkaç ipucu var. Turu üzerindeki beyazlıklarla ortaya çıkan turşu küfüne birçok insan aldırış etmez. Ancak bu küf sizi zehirleyebilir. Bu yüzden turşu küfü için birkaç hile deneyebilirsiniz.

MAYDANOZ TURŞUDAKİ KÜFÜ ENGELLİYOR

Turşuların bozulmadan dayanma süresini uzatmak için kavanozdaki sebzelerin en üstüne iki dal maydanoz koyun. Böylece sebzelerin küflenmesi engellenmiş olur.

Turşuları serin yerde muhafaza etmeye özen gösterin.

Taze fasulye turşusunu kurarken fasulyeleri bir miktar haşlayın. Yüksek ısı küflenmeyi geciktirecektir.

KIŞIN TURŞUYU KÜFTEN KURTARAN ÖNERİLER

Kışın turşu küflenirse, durumu düzeltmek ve turşuyu kurtarmak için şu adımları takip edebilirsiniz.

1. Küf Tabakasını Temizleyin

Küf, genellikle turşunun yüzeyinde oluşur. Temiz bir kaşık veya spatula kullanarak küf tabakasını dikkatlice çıkarın. Küf tabakasını çıkardıktan sonra kullandığınız ekipmanı iyice yıkayın ve dezenfekte edin.

2. Tuz ve Sirke Oranını Kontrol Edin

Küflenme genellikle düşük tuz veya sirke oranından kaynaklanabilir. Turşunun suyuna 1-2 yemek kaşığı kaya tuzu veya bir miktar sirke ekleyerek asiditesini artırabilirsiniz. Karışımı hafifçe karıştırın ve tuzun tamamen çözülmesini sağlayın.

3. Hijyen ve Temizlik

Kavanozun kenarlarını temiz bir bezle veya havluyla silerek fazla nemi ve bakteri oluşumunu engelleyin. Kullanılan ağırlık (örneğin, taş veya tabak) kirlenmişse, bunu kaynar su ile temizleyin ve tekrar kullanmadan önce kurulayın.

4. Turşuyu Serin ve Karanlık Bir Yere Alın

Küf oluşumu genellikle yüksek sıcaklık ve ışıkla tetiklenir. Turşunuzu serin (10-15°C) ve karanlık bir yerde muhafaza edin.

5. Durum Kötüleşirse Turşuyu Yeniden Hazırlayın

Eğer küf, turşunun derinliklerine nüfuz etmişse veya turşunun tadında kötüleşme fark ediyorsanız, turşunun yenmesi güvenli olmayabilir. Bu durumda turşuyu atmanız gerekebilir.

Ancak, yalnızca yüzeyde küf varsa ve gerekli önlemleri almışsanız, kalan turşuyu güvenle tüketebilirsiniz.

6. Turşu Yaparken Önlemler

Başlangıçta kullanılan sebzelerin, kavanozların ve diğer ekipmanların temizliğine dikkat edin.

Doğru tuz/su oranı kullanın (Örneğin, 1 litre suya 1 yemek kaşığı kaya tuzu). Yeterince sirke veya limon suyu ekleyerek asiditeyi yüksek tutun.


Etiketler:
turşudaki küf küf turşu küfü sebze