ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Hakan Fidan'ın Gazze diplomasisi

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi yarın Gambiya'nın başkenti Banjul'da toplanacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katılacağı zirevede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının acilen sona

erdirilmesi ve kalıcı çözüme yönelik somut adımların karara bağlanması hedefleniyor. Dışşileri Bakanı Hakan Fidan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi'nin kalıcı çözüm için bir baskı unsuru oluşturması gerektiği görüşünde ve bu amaçla deyim yerindeyse aylardır tam bir mekik diplomasisi yürüttü. Hakan Fidan sadece islam ülkeleri değil, Avrupa Birliği Ülkeleri ve ABD'yi de ikna etmek için muhataplarına uzun uzun

çatışma sürecinin yaratacağı riskleri anlattı, çözüm yolunu gösterdi.

"ÇÖZÜM İKİ DEVLETLİ YAPI"

Türkiye'nin tutumu, acil olarak öneclikle ateşkesin sağlanması, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması sonrasında ise iki devletli çözüm için müzakere masasına oturulması yönünde.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İslam İşbirilği Teşkilatından çıkacak kararların İsrail'e baskı oluşturacak biçimde, sonuç alıcı ve somut nitelikte olması için çaba harcıyor. İşte Gambiya'nın başkenti Banjul'da Dışişleri Bakanı Fidan'ın Türkiye adına vereceği net mesajlar:

- İsrail ve İsrail'i destekleyen ülkelere karşı baskı unsurları derhal hayata geçirilmelidir.

- Gazze'de devam eden katliam en kısa sürede durmalı ve ateşkes kalıcı nitelikte olmalıdır.

- İnsani yardımların acilen ve kesintisiz biçimde Gazze'ye ulaşması şarttır.

- İsrail ve İsrailli yetkililerin adalet önünde hesap vermesi için uluslararası kamuoyu çaba sarf etmelidir.

- Filistin Devleti'ni daha çok ülkenin tanıması için ortak bir kampanya yürütülmelidir.

- Gazze'deki adaletsizlikler, ancak iki devletli çözümün hayata geçmesiyle kalıcı biçimde son bulabilir. Bu hedefe ulaşılması için yoğun çaba gösterilmeli.

- İslam Dünyası birlik içinde hareket edebilmeli, güçlü ve kararlı bir tutum ortaya koymalıdır.

TÜRKİYE DAVAYA MÜDAHİL

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden soykırım davasına Filistin'e lehina müdahil olma kararı aldı. Bu oldukça önemli bir adım. Bunun için Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı kapsamlı bir dosya hazırlığı yapıyor. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Türkiye resmi başvuru sürecini başlatacak. Filistin lehine İsrail'in soykırım davasına müdahil olmaya hazırlanan Türkiye, davada sözlü ve yazılı beyanda bulunma hakkına sahip alacak, mahkemeye delil, fikir ve görüş sunabilecek. Türkiye davaya müdahil olan ilk Müslüman ülke olması açısında çok büyük önem taşıyor. Çünkü Türkiye'nin bu cesur ve önemli adımının diğer İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini de etkileyecek.


Yazarın diğer yazıları