ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


ABD ile yeni dönem mi?

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından en çok tartışılan konu "Bu adım Türkiye- ABD ilişkilerinde pozitif gündemli yeni bir dönemi başlatır mı" oldu. İsveç'in NATO üyeliğine dair karar TBMM'den geçtikten hemen sonra Washington'dan peş peşe teşekkür ve takdir açıklamaları geldi. Ancak en önemli adım Ankara- Washington hattında kırılma noktası oluşturan F-16'lar konusunda geldi. ABD Başkanı John Biden ABD kongresine Türkiye'nin F-16 satışı ve modernizasyonu talebinin karşılanması gerektiğine dair bir mektup yazdı.

"EVET AMA YETMEZ"

Ankara, ABD Başkanı Biden'ın mektubunun son derecek olumlu olduğunu ve F-16 satışına ilişkin takvimin resmen başlamasıyla Türk-Amerikan ilişkilerinde de pozitif gündemli yeni bir sürecin başlayabileceğine işaret etti. Türk askeri yetkilileri de kararı olumlu buldu ancak "evet ama yetmez" görüşündeler. Askeri yetkililer somut ve hızlı adım bekliyor.

Milli Savunma Bakanlığı Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk durumu net özetledi; "F-16 tedariki konusunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın acil harekat ihtiyacı kapsamında 40 adet F-16 Blok-70 tedariki ve 79 uçağa Viper modernizasyonu için istek mektupları ilk olarak 30 Eylül 2021'de ABD Savunma İşbirliği Ofisi'ne iletilmiştir. Halihazırda her iki projenin teklif ve kabul mektupları için resmi kongre onay sürecinin ABD tarafından başlatılması beklenmektedir. ABD Başkanı Biden tarafından kongreye satışın onaylanması yönünde tavsiye mektubu gönderilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak asıl yapılması gereken

resmi sürecin başlatılması ve olumlu şekilde sonuçlanmasıdır"

"SÜREÇ OLUMLU"

Peki ABD tarafı tam olarak ne düşünüyor. Dış politika konularında oldukça önemli yazılar yazan Hürriyet Gazetesi Ankara Temlsilcisi Hande Fırat bu soru için hemen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in kapsını çalmış. Jeff Flake sadece bir büyükelçi değil aynı zaman ABD'deki müesses nizamın kodlarını taşıyan çok önemli bir figür. Flake geçmişte senatörlük de yaptığı için kongrenin ne düşündüğünü en iyi bilen isimlerden biri. İşte bunun net farkında olan Sevgili dostum deneyimli gazeteci Hande Fırat tam da bunun şifrelerini çözmeye çalışmış.

Jeff Flake: Geldiğimiz nokta tatmin edici ve Kongre'deki eski arkadaşlarımla da sık sık konuşuyorum. Açıkçası İsveç'in NATO'ya üyeliğine büyük önem atfediyorlar. Geldiğimiz nokta memnun edici, ancak elbette satış ile ilgili durum Kongre'nin yetki alanına giriyor, bu konuyu değerlendirecekler

Hande Fırat: Umutlu olduğunuzu düşünüyorum

Jeff Flake: Evet evet çok umutluyum

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Jeff Flake umutlu. Hem de iki kere evet evetle umutlu. Gözler şimdi ABD kongresinde resmi sürecin başlamasında. Takvim işlemeye başlar ve süreç olumlu gelişirse Ankara- Washington hattında yeni ve olumlu bir dönem başlayacak. Sıra diğer iki sorunda. Biri ABD'nin terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'ye verdiği desteğin kesilmesi, diğeri İsrail'in Gazze'ye yönelik uyguladığı vahşete ABD'nin itiraz etmesi ve iki devletli kalıcı çözüm planında aktif rol almasında.


Yazarın diğer yazıları