ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Zekayı yüzde 50 düşüren günlük 5 alışkanlık

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Zekayı yüzde 50 düşüren günlük 5 alışkanlık

Günlük hayatta vazgeçemediğimiz bazı alışkanlıklar adeta beynin kemirgeni. Zekâyı düşüren bu alışkanlıklar aynı zamanda alzaymır gibi hastalıklara zemin hazırlıyor. Zekâyı düşüren 5 alışkanlık haberimizde…

Beynin performansı günlük alışkanlıklarınıza bağlı. Bunlardan herhangi birini veya hepsini günlük olarak yapıyorsanız size kötü haberimiz var. Çünkü bu alışkanlıklar zekâyı yüzde 50 düşürüyor.

1. Çok fazla karanlıkta kalmak

Karanlığı birçok insan sever. Fakat karanlıkta çok çok fazla zaman geçirmek aslında beyninizi yavaşlatabilir. Beyinlerimiz ruh halinizi ve enerji seviyenizi düzenlemek için doğal ışığa ihtiyaç duyar. Bu da zekayı etkiler.

2. Kötü uyku alışkanlıkları

Bilime göre, uyku eksikliği beynin öğrenme ve hafızayla ilgili bir parçası olan hipokampüste nörolojik hasara yol açar. Bu, odaklanmanızı zorlaştırır. Hatta genel sağlığınızı bile etkileyebilir ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere bunamanın birçok nedeninden biridir.

3. Çok fazla olumsuz haber tüketmek

Kötü haberlere sürekli maruz kalmak sempatik sinir sistemini harekete geçirebilir, bu da vücudunuzun kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını salgılamasına neden olur. Bu, kaygılı ve bunalmış hissetmenize neden olabilir.

4. Gün boyunca neredeyse hiç hareket etmemek

Fiziksel aktivite kanınızın akmasını sağlar, bu da beyninizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden neredeyse hiç hareket etmediğinizde, kendinizi halsiz hissedebilir ve net düşünmede zorluk çekebilirsiniz.

5. Çok fazla ekran süresi ve müzik

Çok fazla ekran süresi ve uzun süre son ses müzik beyninize zarar veriyor. Aşırı ekran süresi duyusal sistemi aşırı yükler, dikkati dağıtır ve zihinsel kaynakları tüketir.

Yüksek sesli müzik yalnızca kulaklarınıza kalıcı hasar vermekle kalmaz, aynı zamanda beyniniz elinizdeki karmaşık göreve odaklanmak yerine müziği kapatmakla meşgul olacağından konsantre olma yeteneğinizi de etkileyebilir.

BEYNE İYİ GELEN ÖNERİLER

Erken yatmak, meditasyon yapmak, sağlıklı yiyecekler yemek ve yeterli güneş ışığı almak gibi sağlıklı alışkanlıklara öncelik verin.