ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Yapay zekâyla en uygun hastane seçiliyor... Sistemde 6 bin personel görev alıyor

AA - | Son Güncelleme Tarihi:
Yapay zekâyla en uygun hastane seçiliyor... Sistemde 6 bin personel görev alıyor

İstanbul'da ambulans talebinin artmasıyla yeni bir sisteme geçildi. Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Abdurrahman Kavuncu, kentte vakaya en uygun hastanenin yapay zekâ yardımıyla belirlendiğini söyledi.

İstanbul'da vakaya en uygun hastane yapay zekâ yardımıyla belirlenecek. İstasyonların yaygınlığıyla vatandaşlara ulaşma süresini azaltmak hedeflerin arasında. Metropol alanında vakalara 8 ile 9 dakika arasında ulaşılabiliyor, kırsal alanda ise sürenin 15 dakikayı bulduğu belirlendi. İstanbul'da hastanın ambulansla gönderileceği hastaneyi yapay zekâyla belirlediklerini işaret eden Kavuncu, "İstanbul'daki bütün hastanelerin özel ya da kamuya ait branşlarını, o gün yoğunluklarını, yatak sayılarını, ekiplerinin varlığının datalarını sisteme giriyoruz. Bizim de ambulans sistemlerimizde kayıtlarımız var. Yapay zekâ yardımıyla otomatik olarak 'Şurayı teklif ediyorum, şu hastane uygun.' diyor. Bu tekliflerden yola çıkarak en yakın hastaneyi seçiyoruz, hastayı doğru hastaneye taşıyoruz. Bu bir avantaj, yoksa ikinci nakil gerekir. Yani branşında çocuk cerrahisi olmayan bir hastaneye bebeği götürürseniz daha sonra onu ikinci kez taşımak zorunda kalırsınız." dedi.

DİŞİ AĞRIYAN DA AMBULANS ÇAĞIRIYOR

İstanbul'da 112 Acil Çağrı Merkezine günde 8 ila 10 bin arasında ambulans talebi geliyor. Acil rahatsızlığı olmayanın bile ambulans talep ettiğini söyleyen Kavuncu, "Bunun yaklaşık 2 bin 500'üne ambulans gönderiyoruz, sahadan hasta taşıyoruz hastaneye. Bir kısmı ambulans gerekmeyen durumlar. Dişi ağrıyan da ambulans istiyor. Ama dişi ağrıyor, 80 yaşında, üst katlarda oturuyor, asansör yok, hasta yürüyemez durumda. Buna yardım ediyoruz." dedi.