Rus SU-33'ü andıran Çin J-15 üretiminde seriye bağladı: Deniz havacılığında yeni dönem
Çin, askeri havacılık kabiliyetlerini artırmaya yönelik önemli bir adım atarak J-15 savaş uçaklarının üretimini seriye bağladı. Uzmanlar, Çin'in J-15 hamlesiyle, Pasifik'teki güç dengesi üzerinde kritik etkiler oluşturabileceğini söyleniyor. Öte yandan J-15'in tasarımında, Rus SU-33'ten ilham alındığı belirtiliyor.
2023 yılına ait açık kaynaklı istihbarat raporları, Çin'in toplam J-15 filosunun yaklaşık 60 uçaktan oluştuğunu gösteriyordu. Ancak yeni görüntüler, 96 ve 97 numaralı J-15'lerin uçak gemisinden kalkış yaptığını belgeleyerek, üretim hızının beklentilerin üzerinde olabileceğine işaret ediyor.
DENİZ HAVACILIĞINDA YENİ DÖNEM
Uzmanlar, Çin'in yılda 40 yeni J-15 üretebileceğini tahmin ediyor. Bu hız gerçekleşirse, Çin deniz havacılık gücünü kısa sürede önemli ölçüde artırabilir.
J-15 UÇAK GEMİSİ TABANLI SAVAŞ UÇAĞI
"Uçan Köpekbalığı" olarak anılan J-15, Shenyang Aircraft Corporation tarafından geliştirilen ve Çin'in uçak gemisi tabanlı operasyonlarında kritik rol oynayan bir savaş uçağı. Rus Su-33 tasarımına dayanan J-15, Çin'in yerli iyileştirmeleriyle donatılarak daha gelişmiş bir yetenek setine sahip.
Ülkenin gözdesi haline gelen J-15 özellikle Çin'in Pasifik'teki etkisini artırma stratejilerinde önemli bir rol oynayabilir. J-15'lerin artan üretimi, Hint-Pasifik bölgesindeki güç dengesinde değişimlere yol açabilecek potansiyel taşıyor.
Uzmanlara göre; Çin, yıllık üretim hedeflerini tutturursa, deniz havacılığındaki kapasitesini hızla genişleterek Pasifik'te daha güçlü bir oyuncu haline gelebilir. Söz konusu gelişmenin, özellikle bölgedeki komşu ülkeler ve ABD açısından dikkatle izlenmesi gerektiği vurgulanıyor.