ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Cepteki batarya patlatılabilir!

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Cepteki batarya patlatılabilir!

Çağrı cihazlarının uzaktan patlatılmasının ancak içine bir patlayıcı yerleştirilmesi ile gerçekleşebileceğini belirten uzmanlar asıl tehlikenin cep telefonunda olduğunu söyledi.

Lübnan'da, Hizbullah üyelerinin çağrı cihazları İsrail tarafından eş zamanlı olarak patlatıldı. 12 kişinin öldüğü 2 bin 800 kişini yaralandığı saldırı, tarihin en sıra dışı eylemi olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar ise saldırının önceden yerleştirilen patlayıcı ile yapıldığını değerlendiriyor.

CİHAZLARA MÜDAHALE EDİLMİŞ

Tav Savunma Sanayi araştırmacısı ve bilgisayar programcısı Fatih Mehmet Küçük, "Bu ürünleri Hizbullah üretemediği için başkaları üzerinden satın alıyor. İsrail bu cihazları kimlerin aldığına istihbarı olarak ulaşıp bu kişilerin satın aldığı cihazlara müdahale etmiş olabilir. Bu cihazların içine yerleştirilmiş bir patlayıcı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

PATLAYICI YERLEŞTİRİLMİŞ

Elektrik Elektronik ve Haberleşme Teknisyeni Niyazi Akel İsrail'in cihazlara sonradan ya da üretim aşamasında patlayıcı madde yerleştirilmiş olabileceğini belirterek, "Bu cihazların uzaktan patlatılması mümkün değil. Çünkü bu cihazlar analogdur. Yaklaşık 40 yıl önceki bir teknolojiden bahsediyoruz. Bir ajanlık faaliyeti kapsamında bu cihazların içine patlayıcı düzenek yerleştirmeden kesinlikle uzaktan bir teknoloji ile patlatılamaz" diye konuştu.

KORSAN YAZILIMLA MÜDAHALE

Cep telefonlarının uzaktan patlatılabileceğini belirten Akel, "Korsan bir yazılımla cep telefonuna dışarıdan telefona müdahale edilebilir. Telefonun çok yüksek sıcaklıklara ulaşması sağlanabilir. Şarj - deşarj işlemi ya da yüksek akım çektirme yöntemiyle bu işlem yapılabilir. Böylece cep telefonunun pili reaksiyona girebilir ve patlar. Dış müdahale olmadan cep telefonu durduk yere patlamaz" dedi.

"TELEFONLARIN İÇİNE KADAR GİRİYORLAR"

İsrail'in Lübnan'da gerçekleştirdiği çağrı cihazı saldırısı, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın 14 Eylül'deki TEKNOFEST Roket Yarış ması'nda yaptığı konuşmayı gündeme getirdi. Bayraktar, "Saatlerin, telefonla rın içine kadar giriyorlar. Kendi bağımsız küresel konumlama sistemimizin olması, egemenliğimiz açısından çok önemli ve stratejik. Bunu inşa edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.