ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Akıllı bombalar yanı başımızda

Akşam Gazetesi - | Son Güncelleme Tarihi:
Akıllı bombalar yanı başımızda

Lübnan'daki saldırı teknolojik ürünlerin ne kadar güvenli olduğunu ve uzaktan müdahale ile bir silaha dönüşebileceğini gündeme getirdi.

Güvenlik uzmanı Gökhan Say tehlikenin boyutuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Hayatımızın her yanına teknoloji girdi. Akıllı araba, akıllı telefonlar, buzdolapları çamaşır makinesi gibi. Bunlara 25 sentlik bir çip takılıyor ve artık akıllı hale dönüşüyorlar. Ancak bu cihazlar güvensiz de. Hiçbir güvenlik duvarı yok. Erişilebilir. Bunlar maalesef birer akıllı bombaya dönüşebilir."

Yüksek teknoloji uzmanı Tuncay Uludağ, cep telefonlarında eski bataryaların uzaktan müdahaleye kapalı olduğunu ancak yeni nesil bataryalarda büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti: "BMS yani batarya yönetim sistemleri uzaktan güncellenmeyen, sabit bir yapıda olması gerekir. Fakat son telefonlarda BMS uzaktan güncelleniyor. Bu çok büyük bir tehlike, çünkü istenilen ülkede BMS güncellenerek, bataryalar aşırı yük ile patlatılabilir."

Prof. Dr. Ali Kırık da "Aselsan, Havelsan ve Baykar gibi şirketlerin teknolojik gelişim noktasındaki katkıları, Türkiye'nin yerli üretim gücünü pekiştiriyor. Bu firmaların savunma sanayisinde elde ettiği başarılar, yerli batarya üretiminde de referans olabilecek seviyede. Özellikle, Baykar'ın insansız hava araçlarında kullandığı batarya sistemleri, Türkiye'nin ileri teknolojilere ne kadar hızlı adapte olabileceğini gösteriyor" dedi.