ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Fas şehirlerini keşfedelim

Akşam Gazetesi - | Son Güncelleme Tarihi:
Fas şehirlerini keşfedelim

Kuzey Afrika denilince akla gelen ilk destinasyonlardan biri Fas. Mistik ve kendine has şehirleriyle gezginlere çok farklı deneyimler yaşatan bu ülke Türk vatandaşlarına vize muafiyeti de sunuyor.

Tarihi medinalar, labirent gibi sokaklar, canlı pazarlar, görkemli saraylar ve uçsuz bucaksız çöller, Fas'ı benzersiz bir seyahat deneyimi haline getiriyor. Fas'ın en renkli şehirlerini tanıyalım.

ADETA ATEŞ TOPU

Fas dendiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri Marakeş oluyor. Mimari, sanatsal ve kültürel mirası nedeniyle 2020 Afrika Kültür başkenti seçilen, bina cephelerinden kaldırımlarına, duvarlarından toprağına kadar kızıl rengiyle bir ateş topunu andıran şehrin "Kızıl Şehir" unvanını alan Marakeş, Kuzey Afrika'nın en egzotik şehirlerinden biri. Son yıllarda yeniden gezginlerin radarına girmesindeki asıl sebep ise bu labirenti andıran şehrin otantikliğini ve kendine has renklerini kaybetmiyor olması. Yüzyıllardır sanatçıların, yazarların ilham almak için tercih ettiği bu gizemli dünya surlar içerisinde kalan, eski şehir Medina ve modern binalardan oluşan Guéliz bölümlerinden oluşuyor. Gerçek bir Marakeş deneyimi yaşamak için, eski şehir Medina'da, arabaların giremediği dar sokaklara gizlenen riad tipi otellerden birinde kalmalısınız. Lüks tasarımları ve büyülü avlularıyla her biri baş döndürücü!

Her ne kadar keşmekeşi, sizi bir kolunuzdan çekip bir şeyler satmaya çalışan yerlileriyle kaotik görünse de Cema el Fna Meydanı'nı görmelisiniz.

Jacques Majorelle'in evi, Yves Saint Laurent'ın gönül bağı olan ve bugün rengârenk tasarımı ve bitkilerle fantastik bir dünya sunan Majorel Bahçeleri'ni görmeden Marakeş seyahatiniz tamamlanmış sayılmaz.

Ünlü tasarımcı Yves Saint Laurent'ın 40 senelik kariyerini sergileyen Musée Yves Saint Laurent hem bina tasarımı hem de koleksiyonuyla çok etkileyici.

KARTPOSTALLIK ESSAOUIRA

Fas'ın başka bir gözde destinasyonu ise Atlantik kıyılarına yayılan Essaouira! Kartpostal gibi bir görüntüye sahip şehir Marakeş'le yarışacak ambiyansı ve otantik yaşam tarzıyla birlikte Atlantik kıyısının avantajlarından faydalanan sörfçülerin de gözde rotası.

AVRUPA ETKİSİNDE KALAN BİR KENT

Atlantik kıyısında yer alan, Fas'ın başkenti, aynı zamanda ülkenin finans merkezi Rabat şimdiye kadar geri planda kalmış gibi görünse de kesinlikle keşfe değer! Unesco Dünya Mirası listesindeki, 2019 yılında gerçekleşen Rabat Bienali sayesinde dünyanın ilgisini çeken Rabat belirgin bir şekilde Avrupa etkisinde kalmış renkli bir şehir. Arapça, İngilizce ve Fransızca dillerinin hâkim olduğu yerel yaşamı, temiz sokakları, hareketli yaşamı ile görülmeye değer! Canlı sosyal hayatı, kartpostallarda gördüğümüz mavi boyalı evleri ve Endülüs Bahçeleri ile Rabat Fas'ın en güzel şehirlerinden biri.

FİLMLERLE ANILAN KENT KAZABLANKA

Atlas Okyanusu kıyısında kurulmuş, egzotikliği ile herkesi cezbeden Kazablanka ilk bakışta gökdelenlerin yükselmeye başladığı, Fransız etkisi altında bir metropolü andırsa da Kazablanka aslında detaylarda gizli. Dünyanın en büyük camisi olarak kabul edilen 2. Hasan Camii, geniş caddeleri, Caüsablanca filminden hatırladığımız Rick's Café'si, gökdelenlerin ardında gizlenen tarihi Medina bölgesi ve baharat kokan yerel halk pazarları şehrin gerçek yüzünü yansıtıyor.

FAS'IN MARDİN'İ CHEFCHAOUEN

Fas'ın mavi boyalı evleriyle ünlü büyüleyici kenti Chefchaouen tarih boyunca hem Müslüman Arapların, hem Musevilerin hem de Katolik İspanyolların yaşadığı çok kültürlü bir merkez olmuş.⁠ Bizdeki Mardin misali bir yamacın üzerine kurulmuş dik, dar ve iç içe sokaklarla çevrili olan bu büyülü kentin en büyük özelliği karakteristik kapıları, kapalı çarşısı ve masmavi duvarları.