ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

AYM Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkisini mi aldı?

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
AYM Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkisini mi aldı?

Anayasa Mahkemesi 703 numaralı KHK'nın bazı hükümlerini iptal etti. Bu muhalif çevrelerce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkilerinin tırpanlandığına dair çeşitli tevatürlere sebebiyet verdi. Peki Anayasa Mahkemesi kararı aslında ne diyor? İşte detaylar.

Anayasa Madde 130, 'Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanı'nca, dekanlar ise Yükseköğretim Kurulunca seçilir ve atanır' diyor. Madde bu kadar netken Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iradesine teslim edilen bu hakları geri alabilir mi?

YETKİLER ALINIRSA DARBE OLUR

AYM tarafından bu yetkiler alınırsa bunun adı darbe olur. Bazı yayın organlarına bu yönde bir manipülasyon yapılmaya çalışılsa da söz konusu yetkiler hala Cumhurbaşkanı'nda çünkü o da gücünü Anayasa'nın adlığı yerden doğrudan milletten alıyor.

CUMHURBAŞKANI ATAMALARA DEVAM EDECEK

Anayasa Mahkemesi'nin kararından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in iddia ettiği sonucu çıkarmak mümkün değil Cumhurbaşkanı Erdoğan rektör atamaya da devam edecek, gerektiğinde Merkez Bankası başkanını görevden de alabilecek. Durumu daha iyi anlayabilmek için önce Anayasa Mahkemesi'nin gündem oluşturan kararlarına ve ne anlama geldiklerine bakılmalı.

Her şey Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan ve Temmuz 2018 tarihli 703 sayılı bu KHK ile ilgili. Görevi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum. İçeriğinde kanunlardaki 2375 hükümle ilgili düzenleme var ve CHP 108'i için iptal başvurusunda bulundu. Anayasa Mahkemesi de sadece bir kısmı için iptal kararı verdi. O kararlar işte bu KHK çerçevesinde yapılan rektör atamalarını ve Merkez Bankası başkanını görevden alma kararını ilgilendiriyor. YaniAYM için problem yetkinin kimde olduğu değil, yetkinin nasıl kullanıldığına ilişkin. Konuya ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklaması yeterince açıklayıcı.

AYM'NİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK

Anayasa Mahkemesi böyle bir yetkisi olmadığından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a milletçe verilmiş yetkileri sınırlandırmadı sadece bu yetkinin KHK ile icra edilemeyeceğini, kanunla yerine getirilmesi gerektiğine hükmetti. Bunun için de 12 aylık bir süre tanıdı.