ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

96 milyar borç nasıl kapatılacak?

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
96 milyar borç nasıl kapatılacak?

Belediyelerin 96 milyar liralık SGK Prim Borcu nasıl tahsil edilecek? Akıllardaki soru bu. Çeşitli senaryolar gündemde ama o senaryolardan ön plana çıkanı İller Bankasından alınan paylardan yapılacak kesinti. Konuyu 24 TV'de İbrahim Güneş'in sunumuyla yayınlanan ‘Moderatör'de GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş değerlendirdi.

Belediyelerin SGK prim borçları kendi boylarını aştı. Devletin emanet parası belediye kasalarında kaldı. Kaynakların nereye aktarıldığı sorusu akıllardayken diğer yandan çözüm önerileri üzerine de çalışılıyor.

OLASI SENARYOLAR MASADA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan belediyelerin SGK borçlarının yapılandırması için yeşil ışık yaktı. Peki yapılandırma süreci nasıl işletilecek? İşte olası senaryolar.

İLLER BANKASI PAYLARINDAN KESİNTİ

96 milyar liralık SGK prim borcunun yapılandırmasında öncelik belediyelerin iller bankasından aldığı kaynakta. Söz konusu yapılandırma ile belediyelerin iller bankası ödeneklerinden kesinti yapılması gündemde. Bu kesinti belediyeleri de zora sokmayacak şekilde planlanacak. Yüzde 10 ila yüzde 30'luk kesintilerle SGK prim borçları süreç içinde eritilecek.

YENİ BORCUN DA ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bu süreçte yeni borç birikiminin önlenmesi içinde yine iller bankası payları kullanılacak. Belediye çalışanlarının SGK prim ödemeleri bu paydan kesilecek sgk ya aktarılacak.

KREDİ İLE ÖDEME 2. SEÇENEK

Bir diğer senaryo 96 milyar liralık borcun iller bankasından alınacak kredi ile ödenmesi. Bu şekilde borçların gecikme cezası ve zammı sıfırlanabilir. Yani belediyeler gecikmeden kaynaklı bir ödeme yapmak zorunda kalmadan borçlarını kapatabilir.

İHALE İLE TAŞINMAZLARIN SATIMI

Son seçenek ise belediyelere ait gayrimenkullerin açık ihale yöntemiyle ekonomiye kazandırılması. Bu satışlarla belediyeler prim borçlarını kapatabilecek ayrıca söz konusu gayrimenkullerin imar planlarına uygun satışıyla hazineye de katkı sağlanacak.

UZUN VADEDE KAPATILABİLİR

Halihazırda Ankara'nın 5.7 milyar, İzmir'in 5.3 milyar, İstanbul'un 3.3 milyar ,Adana'nın 3 milyar, Şişli'nin ise 1.8 milyar lira SGK prim borcu bulunuyor tüm bu çözüm önerileri üzerine yapılacak çalışma sonrası belediyelerin toplam 96 milyar liralık SGK prim borcunun kapatılması öngörülüyor.

"BU NE MUHALEFET NE DE DEVLET GELENİĞİNE SIĞMAZ"

Şişli Belediyesi'nin borcuna değinen Aktaş, "CHP'li belediyeler borcunu ödememiş. Şişli Belediyesi'nin bu kadar borcunun olması ne muhalefet kültürüne ne de devlet geleneğine sığar." İfadelerini kullandı.