ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Yabancı marka alan yerliye teşvik yolda

Fatih Coşgun - | Son Güncelleme Tarihi:
Yabancı marka alan yerliye teşvik yolda

Yeni OVP'yle yerli ve yabancı yatırımcı için iş ortamı kolaylaştırılacak. Programa göre Hazine arazileri yatırımcıya açılacak. Yerli firmaların yabancı şirketleri satın alması da teşvik edilecek.

Türkiye, yeni dönemde bir yandan nitelikli uluslararası doğrudan yatırımları çekmek için yeni teşvikleri devreye alırken bir yandan da yerlilerin yabancı marka alımına destek verecek. 2025-2027 yıllarına yönelik hazırlanan Orta Vadeli Program'a (OVP) göre yerli firmaların yabancı firma satın almaları veya ortak olmalarına yönelik mevcut destek programları geliştirilecek. İşte OVP'de yer alan yatırımcıya dönük atılacak adımlar:

İŞ SÜRECİ KISALACAK

Şirket ve ticaret sicili işlemlerinde dijital uygulamalar yaygınlaştırılacak, yatırımlara ilişkin izin, lisans, ruhsat gibi işlemlerin çevrim içi platforma taşınması sağlanacak.

Kurumsal tek durak ofisleri aracılığıyla iş sonuçlandırma süreçleri kısaltılacak, uluslararası doğrudan yatırımcılara şirket kurulma aşamasında ve sonrasında verilecek destek hizmetleri için bir model oluşturulacak.

Yeni yılın ilk çeyreğinde yatırımcıların faydalanması için "yatırım yeri envanteri" hazırlanacak

YATIRIMCILARA ARSA

Farklı idareler tarafından yürütülen piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin toplulaştırılması, uygulama yeknesaklığının sağlanması ve mükerrerliklerin engellenmesi amacıyla Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.

Yatırımların finansman imkanları geliştirilecek, yatırım yeri arzı artırılacak ve tahsisi sistemi güçlendirilecek.

Sanayi Alanları Master Planı çalışması tamamlanarak, sanayi alanlarının artırılması ve tahsis süreçlerinin kolaylaştırılması sağlanacak.

Hazine arazileri uzun dönemli yatırım ihtiyaçları çerçevesinde çevresel ve sosyal etkiler dikkate alınarak, bölgesel, sektörel ve ölçek bazında planlanarak yatırımcılara arz edilmek üzere ilana çıkarılacak.

YERELDEN TEDARİK

Uluslararası yatırımcıların yer temini taleplerini karşılayabilmek amacıyla rezerv sanayi alanlarının belirlenmesine yönelik pilot şehirler özelinde çalışmalar yapılacak.

Yeşil dönüşüme yönelik yatırımlarda yerli tedarik ekosistemi geliştirilerek, yerelden tedarik sağlanacak.

KOBİ'lerin kurumsal kapasitesini güçlendirmek ve uluslararası doğrudan yatırımların tedarik zincirine dahil olma imkanlarını artırmak amacıyla tedarikçi geliştirme programları oluşturulacak.

Tedarik zincirlerinin güçlendirilmesini teminen ulusal düzeyde önemi haiz kümelenme teşebbüsleri desteklenecek.

KRİTİK ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNE DESTEK

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında kritik ürün ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi ve üretilmesi için yeni program çağrılarına çıkılacak. OVP'ye göre aşı, ilaç, tıbbi cihaz, tanı kitleri ve yapay zeka uygulamaları başta olmak üzere sağlık bilim ve teknolojileri ile savunma sanayi alanında Ar-Ge çalışmaları yürütülerek yüksek katma değerli ürünlerin yerli üretimi sağlanacak.

Kamu alımları yoluyla yerli ürünler ve teknoloji transferi desteklenecek. Başta yatırım teşvik sistemi olmak üzere devlet yardımları etki analizlerine dayalı olarak sade ve etkin bir yapıda yürütülecek. Hazine destekli kefalet sistemiyle, öncelikli alanlarda yatırım ve ihracatı desteklemek üzere kredi garanti kuruluşları aracılığıyla yeni destek paketleri hayata geçirilecek. Ar-Ge ekosistemi ve Ar-Ge temelli yatırımlar ve girişimcilik desteklenecek, yenilik ekosistemi güçlendirilecek.

İHTİYACA GÖRE YENİ İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULACAK

İş ve yatırım ortamında düzenleyici çerçeve iyileştirilerek, yatırımcı güveni, öngörülebilirlik ve istikrar artırılacak. Yargılama süreçlerinin etkinleştirilmesi ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin daha da güçlendirilmesi sağlanacak.

Yargıda ihtisaslaşmanın geliştirilmesi kapsamında hakim ve savcılarla bilirkişi ve arabulucuların nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, ihtisas mahkemeleri güçlendirilecek.

Bu mahkemelerin etki analizi yapılarak, yeni ihtiyaç alanları belirlenecek ve yenileri oluşturulacak.

Kadastro mahkemelerindeki yargılamalar, makul sürede yargılanma hakkı çerçevesinde geliştirilecek.

İcra ve iflas mevzuatı güncellenecek.

Avrupa Birliği (AB) dijital ekonomi düzenlemeleri doğrultusunda, ilgili mevzuatta müktesebata uyum süreci tamamlanacak.