ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Türkiye kilit ülke konumunda! Yatırıma davet için Çin'e çıkarma

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Türkiye kilit ülke konumunda! Yatırıma davet için Çin'e çıkarma

Türkiye'deki yatırım ve işbirliği fırsatlarını anlatmak üzere Çin'e giden Türk milletvekilleri, Çinli firmaları başta yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv alanları olmak üzere yatırıma çağırdı.

Dev Çinli firmaların Türkiye'ye yatırımı için girişimler sürüyor. Mayıs ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın Çinli otomotiv firmalarıyla yaptığı görüşmelerin ardından bu kez milletvekilleri Çin'e çıkarma yapptı. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Çin'in Shenzhen ve Dongguan kentlerini ziyaret etti. Komisyon Başkanı Varank'a temaslarında, Başkan Vekili Şahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt, üyeler Adem Çalkın, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, Müzeyyen Şevkin, Ednan Arslan, Şeref Arpacı, Ömer Öcalan, Rıdvan Uz ile Türkiye'nin Guangzhou Başkonsolosu Kaan Başkurt da eşlik etti. Shenzhen'de siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen heyet, şehrin Daimi Komite Üyesi ve Organizasyon Departmanı Genel Sekreteri Cheng Buyi tarafından da ağırlandı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Mustafa Varank başkanlığında Çin'de yoğun temaslarda bulunarak, Türkiye'nin bölgesinin en dinamik ve birçok konuda kilit ülke konumunda bulunduğunu anlattı.

TÜRKİYE FIRSATLAR ÜLKESİ

Buradaki resmi toplantıda konuşan Varank, Çinli firmalara yatırım çağrısı yaptı. Mustafa Varank, "Çinli firmaların Huawei örneğinde olduğu gibi Türkiye'ye yatırım yapmaya ve kazan kazan anlayışıyla hareket etmeye davet ediyoruz. Ülkemize yatırım yapan yerli veya yabancı tüm firmalar devletimizin teşvik ve desteklerinden aynı miktarda yararlanabiliyor. Yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv endüstrisi alanlarının tamamında Türkiye'de yatırım fırsatları var" dedi.

AB VE AFRİKA'NIN KAPISI

Türkiye'nin farklı coğrafyalardaki ticari potansiyeline dikkat çeken Varank, şunları söyledi: "Avrupa Birliği (AB) ile yaptığımız Gümrük Birliği Anlaşmamız sayesinde Avrupa pazarlarında çok rahat hareket edebiliyoruz. Çinli şirketlerin Türkiye'de yapacağı yatırımlar onlara AB'nin kapısını açacaktır. Türkiye, özellikle Afrika kıtası ve Körfez bölgesinde de önemli bir konuma sahip. Rusya ve Orta Asya ile ilişkilerimizi farklı bir noktaya taşımış durumdayız. Türkiye'de var olacak Çinli şirketler buraların kapısını bizimle birlikte daha rahat açabileceklerdir."

İPEK YOLU ÖRNEĞİ

Türkiye'nin Körfez bölgesi ülkeleriyle başlattığı inisiyatifler sayesinde dünya ticaretini güvence altına alacak yeni yollar geliştirmek için önemli adımlar attığını vurgulayan Varank, "İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak, ticaret yollarını güvence altına almak istiyorsak mevcut alternatifleri Türkiyesiz gerçekleştirmek mümkün değil. İki ülkenin lojistik alanında yapacağı ortak çalışmalar çok önemli" diye konuştu.